114 – Norske dataspill

24 august 2024 | 6 minutt

Hei og velkommen til en ny episode av podkasten. I denne episoden skal vi snakke litt om norske dataspill. Jeg kommer til å begynne å snakke litt om datspillindustrien i Norge. Deretter skal jeg snakke litt om noen konkrete norske dataspill og gi dere noen tips. Til slutt vil jeg gi dere noen tips på podkaster og nettsider dere kan bruke til å følge med på norske dataspill. Jeg vil også legge ved en bonusepisode på Patreon der jeg snakker om mine favorittspill. La oss sette i gang. 

Norsk spillbransje har aldri vært like skinnende som i våre naboland. I 2021 tjente norske dataspillselskapet 443 millioner kroner. Det er mye penger, men det er lite sammenlignet med Sverige. Svenske dataspillselskaper tjente til sammen 27 milliarder kroner. Du har sikkert hørt om svenske spill som Candy Crush og Minecraft. Danmark og Finland ligger også framfor oss i Norge når det gjelder dataspill. Kanskje du har hørt om Hitman eller Subwaysurfer? Begge kommer fra Danmark. Og finske spill inkluderer blant annet Clash of Clans og Angry Birds. Har du hørt om norske dataspill? Et av de mest kjente er Age og Conan, men det kan nok ikke måle seg i popularitet med andre nordiske spill.

Faktisk var norsk spillindustri så mye mindre enn våre naboer at norsk næringsliv og regjeringen nå prøver å lage en plan for hvordan vi i Norge kan skape flere gode dataspill. Det er utrolig mye penger i dataspill. Mye mer penger enn i film. Så Norge ønsket å øke støtteordninger for norske spillselskaper slik at flere skal lage spill. 

Om det har funket vet jeg ikke. Men det vi i alle fall vet er at den norske spillbransjen vokste kraftig fra 2021 til 2022. Den gikk opp fra 443 millioner til 652 millioner. Altså den gikk opp med 47 %. Det er bra. Og det ser ut som det er bra vekst i norsk spillbransje. Så vi får håpe at Norge kan lage dataspill som kan bli like populære som våre naboland. La oss nå se på noen eksempler på norske dataspill.

Jeg vil gjerne begynne med et norsk dataspill jeg husker godt fra min egen barndom, nemlig Flåklypa Grand Prix. Flåklypa er et dataspill som ble publisert i 2000. Det er basert på den legendariske norske filmen med samme navn som kom ut i 1975. Spillet var en enorm suksess i Norge, sannsynligvis fordi vi har et så godt forhold til filmen. Men også fordi det var et veldig bra spill. I hvert fall så husker jeg det som et veldig bra spill. Målet med spillet var å få tak i bildeler sånn at man kunne bygge en bil. Man fikk tak i bildelene ved å gå igjennom diverse minispill. Når man hadde fått tak i alle bildelene, så var siste del å vinne billøpet. Jeg har veldig mange gode minner fra dette spillet.

Nå skal jeg gi dere ei lita liste med norske dataspill som dere kan sjekke ut. Disse er noen av de norske spillene som har fått best omtale. Dere finner lista på nettsida eller i deskripsjonen.

Draugen (2019) – vant årets spill i Norge i 2019. Det er et spill hvor du prøver å finne din forvunnede søster. Spillet er satt til en vakker fjord i Norge i 1920. Det ser ut som et utrolig vakkert spill og bruker norsk kultur og natur i spillet.

Owlboy (2016) – er et 2-d plattformspill som vil si at det ligner på for eksempel Mario. Og i Owlboy spiller du en karakter som kan fly. Du skal utforske et helt fantastisk fint univers. Animasjonen er utrolig. 

Teslagrad (2013) – er et nytt 2-d plattformspill. Denne gangen skal man gå gjennom et mørkt og skummelt tårn i en steam-punk versjon av gamle Europa. 

Among the Sleep (2017) – er et ganske unikt spill, for du spiller et barn. Du spiller et spedbarn på 1 år. Og det er faktisk et skrekkspill! I et marerittlandskap i skumle rom skal du prøve å finne mora di. 

Northern Journey (2021) – er et spill hvor du skal utforske et vakkert, mørkt og stemningsfult norsk landskap med fosser, fjell, elver og daler. I dette vakre landskapet er det mange fiender som prøver å drepe deg. Du må altså komme deg gjennom disse fiendene for å vinne. 

Til slutt vil jeg gi dere noen tips for hvordan dere kan følge med på norsk spillbransje og norske spill. 

Av nettsider kan dere sjekke ut Spill.no og Gamer.no. Jeg legger ved lenker i deskripsjonen. På begge disse sidene kan dere lese nyheter og anmeldelser av både norske og internasjonale spill. I tillegg kan dere sjekke ut ITavisen som skriver om spill og teknologi. 

Den største norske podkasten for dataspill heter Nerdelandslaget. De har over 200 episoder og består av en gjeng på seks stykker som diskuterer og snakker om spill. Andre norske podkaster om spill er Spill.pod og Spillradioen

Også finnes det en hel del norske YouTubere og Twitch streamere som fokuserer på dataspill. Her er det bare å søke seg fram og leite litt viss dere er interesserte.

Una respuesta a «114 – Norske dataspill»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *