Fordeler med å bo i byen

5 juli 2025 | 19 minutt

Transcript

NB: transkripsjonen kan avvike noe fra episoden.

Consider supporting me on Patreon.

Patreonhttps://www.patreon.com/laernorsknaa

Hei, alle sammen.
Velkommen til en ny episode. Dette er en oppfølger til fordelene med å bo på landet. Nå skal jeg snakke om fordelene med å bo i byen.

Det er mange fordeler med å bo i byen. Men dette vil selvsagt avhenge av hvor man bor i verden, og i hvilke byer man bor. Det finnes store forskjeller mellom ulike byer og mellom størrelsen på byene. For eksempel er det noe helt annet å bo i Haugesund i Norge, med ca. 30 000–40 000 innbyggere, sammenlignet med Oslo, som har 600 000–700 000 innbyggere. Det er også veldig stor forskjell på Oslo og New York, som er en mye større by. Det er også stor forskjell på en by som New York og en by som ligger i en fattigere del av verden, for eksempel Lagos i Nigeria – store forskjeller også der.

Jeg kommer til å fokusere mest på Norge, på norske byer, og generalisere. Jeg kommer ikke til å snakke om en bestemt by, men om fordeler ved å bo i by generelt. Mens jeg snakker, kan dere se at jeg går rundt i Oslo, til flere kjente steder.

OK.
Det er mange fordeler med å bo i byen. Det er derfor mange velger å bo i byen heller enn på landet. Det er attraktivt. En grunn til det er jobbmuligheter. Ofte finner man de beste jobbmulighetene i byen. Det er ofte i byen man finner de beste jobbene, de jobbene som har høyest lønn. Det er også større variasjon i forskjellige typer jobber. Man kan jobbe med mye forskjellig, alt fra helse, økonomi, næringsliv, privat sektor, offentlig sektor, regjeringsjobber, offentlig administrasjon. Det finnes veldig mye forskjellig.

På landet er det mer begrenset hvilke typer jobber som finnes. Det vil avhenge fra sted til sted. I byene har man større variasjon.

En annen fordel med byen er boligmarkedet.
Klarer man å kjøpe en leilighet eller et sted å bo i en by, er det en stor fordel. Dette er selvfølgelig en ulempe hvis man ikke har råd, hvis man ikke har nok penger til å komme seg inn på boligmarkedet. Hvis man klarer å kjøpe, er det også veldig dyrt. Man må bruke mye penger på å kjøpe en leilighet eller leie, så det er veldig dyrt.

Men hvis man kjøper, er det også veldig dyrt. Man må bruke mye penger på leilighet. Men på sikt, over en lang tidsperiode, vil verdien på leiligheten gå oppover. Hvis man kommer inn på boligmarkedet i en by, er det stor sannsynlighet for at man over tid vil tjene mye penger. Verdien på eiendom, altså på boliger i byer, går som regel mye mer opp enn på landet.

Hvis man kjøper leilighet i byen, er det sannsynlig at man tjener på lang sikt, sammenlignet med om man hadde kjøpt noe på landet. Det kan gjøre at mange som bor i by og har råd til å kjøpe leilighet, over lang tid får mer penger enn de som bor på landet – på grunn av denne verdiøkningen i leilighet, i tillegg til at de ofte har jobber med bedre lønn. Økonomi er definitivt en fordel med å bo i byen, hvis man har råd til å komme seg inn.

En annen fordel med byen er tilgang til utdanning.
Man vil ofte ha tilgang til universiteter og utdannelse, som gjør at det ofte er mange unge som kommer til byen – til universitetene og til sin første jobb – noe som gjør at det er dynamisk. Dette er en fordel med byen: at det kommer mange inn fra ulike deler av Norge, Europa og verden generelt. Noe som gjør at man får mange forskjellige mennesker.

På landet er det langt færre mennesker. I byene kommer det folk fra mange forskjellige bakgrunner og livssituasjoner, som bringer med seg mye forskjellig. Dette gjør at det kanskje er lettere, eller flere muligheter, til å bli kjent med forskjellige mennesker. Dette er mer begrenset på bygda.

En annen fordel med å bo i byen er kulturelle tilbud.
Man kan gå på kino, teater, konserter, musikk, sport – mye forskjellig å finne på. I tillegg kan man gå på restaurant, kafé, uteliv, diskotek, arrangementer. Det skjer veldig mye forskjellig i en by. Det er ofte mye mer begrenset på bygda. Man har kanskje bare én restaurant. I byen har man veldig mye forskjellig. Dette gjør også at mange bruker mer penger hvis de bor i byen, sammenlignet med bygda. Men det er kanskje lettere for mange å gå ut og ha en gøy kveld på byen i byen enn på bygda, der det er mer begrenset.

Så har vi en stor fordel med å bo i byen: offentlig transport.
Dette gjelder særlig Oslo. I Oslo har man T-bane, trikk, buss – mange forskjellige måter å komme seg rundt i byen. Bor man sentralt, kan man også gå eller sykle. Hvis man bor sentralt, er det ofte ikke så langt man trenger å gå for å komme til kule steder man kan spise ute, gjøre noe sosialt, eller mye forskjellig.

Dette er kanskje mye mer begrenset på bygda, der det kanskje bare går én buss i timen – eller enda sjeldnere. I Oslo går det offentlig transport hele tiden. Det er lett å komme seg rundt. Dette er en stor fordel for folk som ikke kan kjøre eller som ikke har råd til å kjøpe bil. De kan komme seg rundt på en lett måte via kollektivtransport.

Dette gjelder barn som ikke kan kjøre, og gamle som kanskje ikke tør eller ikke kan kjøre på grunn av helsa. De har mulighet til å fortsette å komme seg rundt. Det er dyrt med bil – dyrt å eie bil – og det er billigere å bruke kollektivtransport. Det er også mer miljøvennlig at folk tar kollektivtransport i stedet for at alle skal kjøre. Det er en stor fordel med å bo i byen.

Mens vi snakker om miljø, er det også mange forhold med at folk bor tettere på mindre plass. I byer, sammenlignet med steder med stor plass, har man ofte større avstander. Man må bevege seg lenger, ofte med bil. Det er ofte mer miljøvennlig å bo i by sammenlignet med å bo på landet.

Men dette er også avhengig av flere faktorer. Generelt kan man si at å bo tett og bruke kollektivtransport – disse to faktorene – gjør at folk som bor i byer, ofte har lettere for å leve på en mer miljømessig forsvarlig måte. Man slipper ut mindre CO₂ per innbygger. Dette er som sagt avhengig av flere faktorer, men ved å generalisere kan vi si det på den måten.

En ulempe er at man bor på mindre plass og har mindre plass til ting. Det er også veldig dyrt. Dette er noe man må veie opp mot hverandre. Men mindre plass har også fordeler, som at man bruker mindre elektrisitet på for eksempel å varme opp en liten leilighet sammenlignet med et helt hus.

En annen fordel med å bo i byen er utvalget av butikker. Man finner ofte alt man trenger. Det finnes mange forskjellige butikker og mange muligheter. Man kan kjøpe ulike ting og finner alltid det man trenger.

Samtidig har dette blitt lettere med netthandel. Det gjør at dette kanskje er en mindre fordel enn før. Men det er fortsatt behagelig at man kan reise til en butikk som ikke ligger langt unna, kanskje med offentlig transport, og ta med seg ting rett hjem.

Selv om man ofte trenger bil hvis man skal frakte større ting, som sofa eller seng, kommer det an på hva man skal frakte, og hvor stor fordel dette er. Men generelt kan vi si at det er tilgang til mange forskjellige varer og tjenester i byer.

En annen fordel er tilgang til helsetjenester, som ofte er mye bedre i byer sammenlignet med landet. I Norge har det vært en stor kontrovers rundt nedbygging av fødeklinikker – altså muligheter for kvinner å føde i distriktene, altså på landsbygda. Dette har mye å gjøre med penger. Det er dyrt å ha mange forskjellige helsetjenester spredt rundt i landet, så man vil sentralisere til noen få sentre. Disse ligger som regel i eller nær byene.

Hvis man trenger hjelp, og trenger hjelp raskt, er det en stor fordel å bo i byen. Man er mye nærmere helsetjenester, for eksempel sykehus. Får man et hjerteinfarkt og trenger hjelp veldig raskt for å overleve, er det en stor fordel å bo i byen ved at man er så nær et sykehus. Da er sjansen for å overleve langt større.

I tillegg kan vi nevne fødsler, der det ofte kan være kritisk å få kvinner raskt til sykehuset. Er det lang avstand mellom der man bor og der sykehuset ligger, kan det i verste fall føre til store komplikasjoner. Fødsler kan være veldig kompliserte. Det kan være at mor eller barn trenger hjelp, og da er det viktig å få hjelpen så raskt som mulig. En fødsel kan bli dramatisk på kort tid. Her er det viktig at kvinnen og barnet får tilstrekkelig hjelp. Ved å bo i byen er man sikret hjelp fordi man bor nærmere et sykehus sammenlignet med landet. Dette gjelder spesielt steder som ligger langt fra byer.

Noe som ofte blir nevnt som negativt med å bo i by, er tilgang til natur. Dette gjelder mange byer – at man ikke har så god tilgang til naturen og ofte må reise langt for å komme seg ut i den.

Men i Norge er vi heldige. Mange byer har natur som er svært tilgjengelig og ligger rett ved. Dette gjelder også i Oslo, som har store naturområder som er lett tilgjengelige. Det gjelder for eksempel Østmarka og Nordmarka, som er store områder der man kan sykle, gå tur, være ute, kose seg, lage bål og telte – mange muligheter.

Jeg elsker selv å gå på tur, og det at vi har gode kollektivtilbud til disse stedene, gjør at Norges største by også har god tilgang til natur. Sannsynligvis mye bedre enn de aller fleste hovedstedene i verden. Men dette gjelder selvfølgelig ikke alle byer. De aller fleste byer har i hvert fall parker som gir grøntområder der man kan slappe av, være med venner, kose seg eller gå en tur med hunden.

Dette finner man også i Oslo. I Oslo er man heldig med den vakre fjorden – Oslofjorden – man kan kose seg ved. Det er parker rundt omkring som er veldig fine, med blant annet skulpturer. Det er et ganske stort område i Oslo. Man har også Østmarka og andre store naturområder med vakre vann, åser og skog. I Oslo er man heldig med dette.

Det gjelder også andre steder rundt i Norge. For eksempel kan jeg nevne Tromsø, som er omgitt av mange vakre fjell som gir gode muligheter for tur, ski og mye forskjellig. Dette gjelder nesten uansett hvor man er i Norge. I Norge er vi spesielt heldige med vakker natur som er veldig tilgjengelig. Men dette gjelder selvsagt ikke alle byer.

Det finnes sikkert mange andre gode grunner til å bo i by – samtidig som det også finnes noen negative sider. Luftforurensning er en ulempe. Lufta er ofte av mye dårligere kvalitet enn på landet. Dette gjelder spesielt i byer med høy biltrafikk. Et veldig viktig tiltak er å redusere biltrafikken. Hvis man får ned biltrafikken i byer, vil luftkvaliteten bli bedre. Det er et av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å forbedre lufta i byene.

Men generelt vil luftkvaliteten i byene være dårligere enn på landet. I tillegg kan vi nevne støyforurensning og lysforurensning. Støy kommer av at mange lager mye lyd. Det er mer lyd i byen, spesielt sentralt – folk fester, det skjer ulike ting, det er mer biltrafikk og generell støy. Dette kan påvirke, spesielt hvis det er veldig mye lyd.

Lysforurensning handler om at det er mye lys. Det er mange bygninger og mange mennesker som gjør at det alltid er opplyst, uansett hvor man går i byen.

Men det er veldig mange positive sider ved å bo i by. Det er også en grunn til at majoriteten av verdens befolkning har valgt å bo i by. Dette har selvfølgelig også med jobb og muligheter å gjøre.

Så – har dere enda flere fordeler med å bo i by, eller til og med ulemper? Gjerne kommenter nedenfor. Jeg vil gjerne høre hva dere tenker.

Ha det bra!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *