Marius reflekterer – Bygd VS by

03 oktober 2024 | 18 minutt

Transcript

VIKTIG: Transkripsjonen er ikke ord for ord helt likt som det jeg sier. Jeg håper fremdeler det kan være nyttig.

————————————————————————————————–

Hei der alle sammen. Velkommen til en ny episode av Lær norsk Nå. I denne episoden tenkte jeg at vi kunne prøve noe litt nytt, nemlig Marius-reflekterer. Så Marius-reflekterer over ting, tenker jeg at jeg skal snakke litt fritt om et tema. At jeg snakker uten et manus, som vil si at jeg kommer til å si litt mer ting som «øøøøhm» tenker pauser. Og at jeg ikke kommer til å snakke så presist som eg knaskje pleier å gjøre når jeg har et manus. Fordi nå kommer jeg bare på ting fra hodet mitt og sier det.

Fordelen med dette er at det kanskje blir litt mer naturlig. Jeg har ikke skrevet dette ned. Dette er kanskje litt mer sånn nordmenn snakker naturlig, selv om jeg skal snakke seint og rolig og forklare vanskelige ord, og prøve å bruke et ganske lett ordforråd, altså lette ord og vokabular.

I denne episoden tenkte jeg at vi kunne snakke om fordeler med å bo i ei bygd og fordeler med å bo i en by. Det er veldig forskjellig å bo i en bygd og i en by. Jeg har bodd på bygda, og jeg har bodd i by. Jeg kommer fra bygda. Jeg kommer fra ei bygd på Jæren, som har ca. 7000 innbyggere. Det er i Norge ei ganske stor bygd. Men jeg har også bodd i mindre bygder. For eksempel bodde jeg i Nord-Norge i ei bygd med bare 600 innbyggere. 600 folk i bygda. Det var ganske annerledes enn bygda jeg kommer fra. Men mange av fordelene er det samme.

Når det kommer til by, har jeg også bodd i flere byer. Jeg har bodd i en veldig stor by, som Santiago i Chile. Nå bor jeg i nærheten av Oslo.

Jeg tenkte først og fremst: Hva er en fordel med å bo i ei bygd? Når du bor på bygda, er det ikke så store avstander. Alt er nærme. Nesten uansett hvor du skal, kan du sykle eller gå. Det var en fordel, spesielt når jeg var barn. Hvis jeg skulle til en kompis, en venn, kunne jeg sykle, ta sykkelen og sykle bort til vennen min. Eller jeg kunne sykle når jeg skulle ha fotballtrening. Det var 5 min å sykle for meg. Og til skolen kunne jeg sykle. Det tok 5 minutter. Til og med som barn kunne jeg sykle veldig fort til alt. Det var veldig lett å komme meg fram til steder.

Det som er fordel med by, er et bedre kollektivtransporttilbud. Det vil si at det er bedre busstilbud, tog, noen byer, spesielt Oslo, har et veldig godt kollektivtransporttilbud. Der kan du ta trikk, ta t-bane, buss, tog osv. Oslo har et spesielt godt kollektivtransporttilbud. Det finner man ikke i alle bygder. I noen bygder er det bare en buss som går én gang i timen eller ikke engang det. For noen som ikke har bil, eller for barn som ikke kan kjøre bil, kan det være vanskelig å reise rundt i bygd sammenlignet med by.

Men en fordel med bygd er at det er trygt. For barn er det trygt å vokse opp i bygd. Det er mindre kriminalitet, mindre ran, mindre vold. Det kan være ganske trygt. Jeg følte meg veldig trygg da jeg vokste opp i bygda jeg gjorde. Jeg var ikke redd for å gå ut om kvelden. Jeg var ikke redd for å sykle hjem selv om det var mørkt da eg var barn. Jeg visste at dette er ei lita bygd. Det kommer sannsynligvis ikke til å skje meg noe galt. Foreldrene mine lot meg gå ganske fritt rundt omkring. Jeg fikk lov til å leke i skogen. Jeg fikk mye frihet som barn fordi foreldrene mine visste at det var trygt.

Fordelen med by er at det er spennende. Mange ting skjer, mange inntrykk, mange ulike mennesker. Dette tror jeg kan være ganske stimulerende. Som barn får man kanskje flere inntrykk, man får flere stimuli, man snakker kanskje med flere forskjellige folk, fra forskjellige bakgrunner. Mens i bygd er man mer like, mens i en by er det større forskjeller. Det er flere fra ulike kulturer eller fra ulike steder som det kan være spennende.

En fordel med bygd er at folk passer på hverandre. Det er større samhold. Bygder er mindre. Det vil si at folk kjenner hverandre i mye større grad enn i en by. Det vil si at man for eksempel kjenner man bedre naboene sine. Hvis noe skulle skje, kan man ofte få hjelp av naboer. Folk er kanskje litt flinkere til å passe på hverandre i ei bygd.

En fordel med by er at det er lettere å være anonym, noe som kan være ganske deilig. Når man går rundt i en bygd, kjenner man alle. Det er ikke alltid en fordel. Hvis man har en dårlig dag og bare har lyst til å gå ute uten å snakke med noen, så er det veldig lett i en by, men ikke så lett på bygda. På bygda går du forbi mange folk du kjenner. Da føler du kanskje at du må snakke med dem. Mens i en by er det lettere å være anonym. Du har ditt liv, du har dine venner. Men hvis du vil gå ut og ikke snakke med noen, er det helt mulig. Det er ikke så veldig sannsynlig at du treffer noen du kjenner.

Selvsagt er det ikke alltid en fordel å være anonym. For eksempel er det større sannsynlighet for at man blir ensom. Man kan være ensom i bygd også, men folk er kanskje flinkere til å passe på hverandre enn i en by. Hvis man er litt sjenert og introvert så er det kanskje større sannsynlighet for at man blir litt ensom i en by.

En fordel med bygd er naturen. Ikke alle bygder i Norge, men de fleste bygder i Norge er i naturen eller veldig nær naturen. Det er lett å komme seg til naturen. Nå er vi så heldige i Norge at det faktisk er ganske lett å komme seg til naturen uansett hvor du bor. Til og med i byer som Oslo er det lett å komme til naturen. Men fortsatt er det annerledes å bo i naturen enn å bo nærmere naturen.

En fordel med by er idrettstilbud. Jeg elsker idretter. Jeg elsker mange forskjellige idretter. Det som er fordelen med å bo i en by er at du kan prøve mange forskjellige ting. I mange bygder er det kanskje fotball og ski. I byer kan du spille innebandy, volleyball, spille ishockey, og prøve mange forskjellige idretter.

En fordel med å bo i ei bygd er at det er billigere å kjøpe hus på bygda enn i byen. Spesielt i Oslo er det veldig dyrt. Da får du kanskje bare en bitte liten leilighet med et soverom og et fellesareal med kjøkken, veldig lite. For kanskje 3 millioner kroner i dag i 2024. På bygda kan du kjøpe et helt hus mange steder for 3 millioner. Du får større og finere hus på bygda, for samme pris som i byen.

En fordel med by er at det er bra jobber. Ofte bedre jobber enn på bygda. I bygda går det veldig an på hva du jobber med. Det er ikke nødvendigvis jobb for alle. I byen finnes det mange forskjellige jobber i mange forskjellige sektorer. Du kan bli advokat, ingeniør, jobbe i staten, regjering, snekker, tømrer, eller jobbe som elektriker. Det finnes mange jobber. På bygda går det mer an på hvor du bor, og hvilke jobber som finnes der.

En fordel med bygd er at det er fredelig og rolig. Det er ikke mye trafikk, det er ikke så mye støy, altså bråk, fra trafikk, bygging og sånne ting som kan være litt stressende i en by. Hvis du bor i en by med mye trafikk, mange biler, kan det være litt stressende, spesielt i rushtid. Når folk reiser tilbake fra jobben sin og skal hjem, eller på morgenen når de skal på jobb, kan det være veldig mye trafikk og bråk. Dette slipper du på bygda. Da er det roligere. Jeg merker det spesielt på kvelden, når jeg skal sove. Det er veldig deilig at det er fredelig og rolig.

En fordel med by er kulturtilbudene. I byer er mer kulturtilbud. Det er flere arrangementer, festivaler. Det er ofte større bibliotek med flere bøker. Det er mer å gjøre. På bygda er det kanskje et par arrangementer i løpet av et år, og ikke så stor variasjon. Du får det du får.

En fordel med bygda er at det kan være mindre pendling. Hvis du bor og jobber på samme sted, kan det kanskje ta fem minutter. Da jeg gikk på skolen, tok det fem minutter å sykle. Veldig lite tid på pendling, men det avhenger av hvor du bor. Hvis du bor ett sted og jobber et annet sted, kan det være en del pendling også. Dette er litt avhengig, men det kan være en fordel at det er mindre pendling. Hvis du bor i by, kan det være mye pendling. Pendling betyr forresten at du reiser. Det er reisetid, reiser du gjør hver dag, for eksempel til jobb, skole. Du pendler til skole, eller du pendler til jobb. Det tar mye tid av livet ditt hvis du har en lang reisevei til jobb. Mange steder i Oslo kan du bruke lang tid, selv om det er god kollektivtransport, kan det ta ganske lang tid å komme til sentrum der du jobber, hvis du bor litt utenfor Oslo. Dette gjør mange, siden det er så dyrt å bo i sentrum.

En fordel med byen er helsetjenestene. Det vil si at det er flere og bedre helsetjenester som sykehus og leger. Det er lettere å få behandling. Hvis det er sjeldne sykdommer, eller hvis man trenger tjenester som er mer spesialiserte, er det lettere å få disse i en by enn på bygda. På bygda kan det ofte være langt å reise for å få de samme helsetjenestene. Ofte, hvis man bor i ei bygd, må man reise inn til byen. Det er mange steder i Nord-Norge hvor man må reise veldig langt for å få tilgang til de riktige helsetjenestene.

En fordel med å bo på bygda er bedre luftkvalitet. På bygda, på grunn av mindre trafikk og færre biler, er det også bedre luftkvalitet. Luften er bedre å puste inn enn i byene, og dette har veldig mye å si. Spesielt i forurensede byer, som Santiago i Chile, er veldig forurenset, veldig dårlig luftkvalitet. Studier viser at hvis du bor i en by med dårlig luftkvalitet, mister du mange år av livet ditt. Du dør tidligere på grunn av dårlig luft. På bygda har man som regel veldig god luftkvalitet, spesielt i Norge.

Nå skal det sies at også byene i Norge har ganske bra luftkvalitet, men det er ikke like bra som på bygda. Spesielt om vinteren er det forskjeller. Om vinteren, når det er kaldt, blir det ofte dårligere luftkvalitet i byene, særlig i store byer som Oslo og Bergen, sammenlignet med bygder.

En annen fordel med byen er utdanningstilbudet. Det er flere universiteter, flere utdanningsmuligheter og flere skoler. Mulighetene for etterutdanning er også mye lettere i en by enn på ei bygd.

En fordel med bygda er at det er mindre reklame. Du slipper all det reklametullet. Alle disse reklameplakatene som sier: “Kjøp dette, kjøp denne sjampoen, kjøp denne hva de nå enn skulle være.” På bygda slipper du dette i mye større grad sammenlignet med by. Det er faktisk ganske deilig. Når jeg er i Oslo, ser jeg mye mer reklame. I bygda jeg kommer fra, var det nesten ingen reklame i det hele tatt.

En annen fordel med byen er utelivet og festene. Det er flere utesteder, flere puber, flere barer, flere steder å reise, flere folk.

En siste fordel med byen er rett og slett folk. Det kan være ganske stimulerende å møte mange forskjellige folk. Det er større muligheter for å finne kjæreste. På bygda er det mye mindre variasjon, mye mindre valgmuligheter. Mens i byen finnes det mange, mange forskjellige folk. Så kanskje spesielt for unge folk, folk i 20-årene kan det være ganske bra å bo i by, for da har man veldig mange andre på sin alder. Det er større mulighet til å finne noen man passer sammen med og en partner, en kjæreste. Det er en stor fordel med å bo i by.

I tillegg til at man møter flere folk med ambisjon. Kanskje flere som vil oppnå noe, flere som har store drømmer om å gjøre noe stort, om å lage en bedrift. Man kan få flere slike muligheter enn om man bor i bygda.

Det var litt om mine tanker om bygd og by. Jeg tar mest utgangspunkt i Norge når jeg snakker om disse punktene. Det er sikkert mange andre ting man kan nevne. Fordelene og ulempene med bygd og by vil avhenge av hvor man bor i Norge, og hvilket land man tar utgangspunkt i. Jeg vil tro at forskjellene på bygd og by er mye større i et land som Afghanistan enn i Norge. Fordelene og ulempene er helt annerledes.

Det var alt for episoden. Hvis dere vil høre meg snakke mer om bygd og by, så legger jeg ut en ekstra episode på Patreon. Der snakker jeg litt om de stedene jeg har bodd. Jeg snakker litt om hjembygda mi Nærbø, bygda jeg bodde i Nord-Norge, og om da jeg bodde i Santiago i Chile, Roma i Italia og Oslo.

Hvis dere er interessert i det, finner dere den ekstra episoden på Patreon. Dere finner ei lenke i deskripsjonen.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *