94 – Magnus Carlsen (sjakk)

27 desember 2021 | 9 minutes

Transcripción

Heihei! I dag skal vi snakke om verdens beste sjakkspiller for øyeblikket og en av de beste gjennom historien Magnus Carlsen. Før vi gjør det vil jeg bare si at det er mulig å støtte podkasten på patreon eller gi en engangsdonasjon.ref]https://www.patreon.com/laernorsknaa[/ref].

Dere finner lenker i deskripsjonen. Jeg setter veldig pris på støtten. Nå, la oss snakke om Magnus Carlsen og sjakk.

Når jeg nå spiller inn denne episoden er det romjul her, og romjul i Norge betyr sjakk, nærmere bestemt verdensmesterskap i lyn- og hurtigsjakk. Store deler av Norges befolkning følger med på dette hvert eneste år. Faktisk sendes hele sjakk verdensmesterskapet på NRK, riksdekkende TV, med ekspertkommentatorer og produksjonskvalitet som om det skulle vært en fotballkamp. Hva er grunnen til det? Hvorfor følger så mange i Norge med på sjakk VM? Hvorfor er sjakk så stort i Norge? Vel, det har ikke alltid vært det. Faktisk er det et ganske nytt fenomen. Grunnen er at verdens beste sjakkspiller heter Magnus Carlsen og kommer fra Norge.

I dag er Magnus Carlsen verdens beste sjakkspiller. Han har vært verdens høyeste rangerte sjakkspiller siden 2011 med toppnoteringen 2882 som er den høyeste rangeringen i historien. Alireza er rangert som nummer to for øyeblikket med 2804 i rating. I 2011, da Carlen blei den høyest rangerte spilleren, var han bare 21 år gammel. Han blei første gang verdensmester i sjakk i 2013 da han slo den daværende regjerende mesteren Viswanathan Anand fra India. I 2014 vant Magnus Carlsen igjen verdensmesterskapet i langsjakk mot Anand, og samme år vant han også VM i hurtigsjakk og lynsjakk. Med det blei han den første i historien til å vinne alle mesterskapene samme år. Carlsen er altså en svært god sjakkspiller. Kanskje den beste gjennom tidende.

Selv om Magnus Carlsen er ung, han er født i 1990, så har han lenge vært blant verdens beste sjakkspillere. Han lærte sjakk som seksåring, men begynte først å spille mye som åtteåring. Det blei tidlig klart at Carlsen hadde noe spesielt. Han var et sjakktalent utenom det vanlige. I 2004 fikk han sitt gjennombrudd som 13-åring i sjakkturneringa Wijk aan Zee i Nederland i C-gruppa. Her spilte han et vakkert offerparti mot stormesteren Sipke Ernst. Carlsen spilte vakkert; han ofra viktige brikker for å få en fordel i stillingen. Det gjorde til slutt at han vant. Seieren gjorde at Carlsen blei kalt for «Sjakkens Mozart» og han blei hylla av sjakkverden. Et halvt år seinere blei Carlsen utnevnt av FIDE, verdens sjakkforbund, som den da yngste stormesteren i verden. Sergej Karjakin hadde derimot blitt stormester i en alder av 12 år, så Carlsen var ikke den yngste i historien.

Etter hvert skulle flere og flere få øynene opp for den unge stormesteren fra Norge, også her hjemme. Verdensmesterskapet i 2013 var Carlsens definitive skritt mot legendestatusen han nå har i Norge. Dette var første gang han vant verdensmesterskapet i langsjakk. Jeg husker det godt. Dette var en av de første gangene at sjakk virkelig fikk nasjonaldekkende oppmerksomhet i Norge. Jeg var 16 år da denne kampen blei spilt og jeg husker godt at jeg fulgte med på den. Jeg har aldri vært særlig sjakkinteressert, men akkurat dette måtte jeg få med meg. Det var et stort øyeblikk i Norge og mange fulgte med på den. Det var Magnus Carlsen mot Vishy Anand.

Før kampen var Magnus Carlsen høyere rata enn Anand og blei av mange sett på som favoritt til å vinne. Likevel var Anand langt mer rutinert og hadde mer kamperfaring og han hadde også hjemmefordelen ettersom kampen blei spilt i India. Likevel skulle det ende med at Carlsen vant, og ikke bare vant, men vant overlegent. De spilte ti partier hvor sju av dem endte med remis og tre av dem endte med seier til Carlsen. Dermed vant Carlsen med stillingen 6,5 mot Anands 3,5.

Neste år skulle Anand få mulighet til revansje. Anand klarte å vinne kandidatturneringen, noe som var litt overraskende for mange, og han fikk dermed en ny mulighet mot Carlsen i 2014. Alt var snudd nå. Nå var det Carlsen som var i forsvarsposisjon mot Anand. Det er noe helt annet å være i forsvarsposisjon der man har alt å tape. Mang mente at dette ville spille inn på duellen mellom stormesterne. Denne gangen var det langt jevnere mellom dem, selv om Carlsen vant til slutt. Spesielt er det det andre partiet som ofte blir trukket fram som avgjørende. Carlsen gjorde en stor tabbe som Anand ikke så. Dersom Anand hadde fått med seg tabben, hadde han med stor sannsynlighet vunnet partiet. Det endte derimot til slutt med seier til Carlsen. Noe annet som var kult med dette partiet var at det var 25 års jubileum for Berlinmurens fall og Carlsen valgte derfor å åpne med berlinforsvaret.  

Spillestilen til Carlsen er intuitiv, og han blir ofte sammenligna med cubaneren José Raúl Capablanca som var verdensmester fra 1921 til 1927. Carlsen har et naturtalent, akkurat som Capablanca, og er spesielt sterk i aktivt posisjonsspill og sluttspill. Dette er til forskjell fra for eksempel Kasparovs mer analytiske og varianttunge tilnærming. Carlsen legger mindre vekt på åpningsfasen og teoretiske studier enn mange andre moderne sjakkspillere. Med hvite brikker handler det som oftest for Carlsen å få en spillbar stilling som unngår forberedelsene til motstanderen. Carlsen liker å sette press med både hvite og svarte brikker og har et enormt vinnerinstinkt.

Han har et helt enormt repertoar og kan spille de fleste stillingstyper uten en klar favorittåpning. Dette gjør at det er vanskelig å forutse ham og vite hvor man har ham. Ofte kan han ha en litt psykologisk inngang til partiene der han prøver å velge de trekkene som er litt overraskende og ubehagelige for motstanderne sine. Mot svakere motstand vil han ofte velge en underholdene og effektiv spillestil som utnytter motstandernes feil. Her vil han kanskje eksperimentere med åpninger som er kjent for å ikke være så gode eller dårligere enn hovedteorien. I VM-kamper spiller han derimot langt mer forsiktig ettersom det er strategisk en svært stor ulempe å tape.

Fra og med i går, eller i dag for min del, så starter VM i hurtig- og lynsjakk. Altså, det starta 26. desember 2021 i Polen. Carlsen er, som han nesten alltid er, favoritt til å vinne begge deler. Det blir svært spennende å se ettersom det er veldig mange gode sjakkspillere med. En av de største utfordrerne er selvsagt verdenstoeren Alireza Firouzja 18 år født i Iran, men representerer Frankrike. Han er spådd som en framtidig verdensmester og kommer kanskje til å bli Carlsens hovedmotstander i tida framover. Andre store utfordrere i dette VMet er Jan Nepomnjasjtsjij, Karjakin og Nakamura.

Med det vil jeg avrunde episoden. Takk for at dere har hørt på og ha ei god romjul videre. Ha det bra!

2 respuestas a «94 – Magnus Carlsen (sjakk)»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *