115 – De første menneskene i Norge

10 september 2024 | 8 minutt

Episode’s Transcript

Velkommen til en ny episode av Lær norsk nå! med meg Marius. I denne episoden skal vi snakke om de første menneskene som kom til Norge. Her har det kommet mye veldig interessant forskning og det er mye som har andra seg på få år. Dette er nok også et felt som kommer til å endre seg veldig mye i framtida, så jeg vil anbefale dere å følge med videre på dette temaet. Vel, la oss sette i gang!

Under siste istid var det ingen som kunne bo i Norge. Norge var dekket av store isbreer hele året. Det var først når disse isbreene begynte å smelte at mennesker kunne flytte til det som i dag er Norge. Dette skjedde for rundt 11 000 år siden.

De første menneskene som kom til Norge var jegere og sankere. Det vil si at de jakta på dyr og sanka bær og planter fra naturen som de kunne spise. De første menneskene i Norge fulgte derfor etter dyreflokkene og lette etter nye områder for å jakte.

Temperaturen økte sterkt i denne perioden. Det ble mye varmere, til og med varmere enn i dag. Alle isbreene forsvant. Det vil si at ingen av isbreene du finner i Norge i dag kommer fra siste istid. Alle isbreene har oppstått etterpå.

Det nye klimaet gjorde at Skandinavia tilbød rike ressurser. Skandinavia og Norge var selvsagt ikke varmt i denne perioden. Klimaet og temperaturen varierte og det kunne være både varmere og kaldere enn det det er i dag, men varmt har Skandinavia aldri vært. Det kalde klimaet gjorde at det var viktig for de første menneskene i Norge å samarbeide, utvikle teknologi og drive handel med andre mennesker.   

Hvem var de første menneskene i Norge? Hvor kom de fra? Dette er et spørsmål som vi lenge har basert på arkeologi. Vi har basert dette først og fremst på likheter i teknologi og kultur blant menneskegrupper. Nylig har derimot DNA-teknologien blitt mye bedre. DNA analyser er nå så billige og så gode at vi kan bruke dem på mennesker som levde for mange tusen år siden. De første skjelettene til mennesker som levde i Norge ble funnet på ei lita øy på Sørlandet utenfor et sted som heter Søgne, ikke så langt ifra Kristiansand. Disse skjelettene stammer fra tre mennesker som levde for 9000 år siden.

DNA-rester på disse skjelettene viser at disse menneskene kan ha kommet fra det som i dag er Frankrike, Spania og Italia, i tillegg til Russland. Disse var likevel ikke de første menneskene som kom til Norge. De første menneskene kom til Norge for 11 000 år siden, hele 2000 år før de skjelettene på Sørlandet. Mye kan ha endra seg på 2000 år.

Hvis vi i tillegg ser på skjeletter som er funnet i Sverige, Finland og Danmark, ser det ut til at menneskene kom fra to forskjellige retninger. De fra Frankrike, Spania og Italia kom til Norge fra sør, mens de som kom fra Øst-Europa og Russland kom til nord og gikk nedover.

Det er fristende å tenke at de som kom fra Sørvest-Europa er forfedrene til dagens nordmenn, mens de som kom fra Nordøst-Europa er forfedrene til dagens samer. Dette stemmer ikke. For det første har det nok vært stor blanding av folkene som kom nordfra og folkene som kom sørfra. Det viser skjelettene på Sørlandet. For det andre har mennesker fortsatt å flytte på seg og bevege seg bort og til Norge. Det var altså ikke nødvendigvis en stabil befolkning. For det tredje har det etter dette vært flere store folkevandringer til Norge. Det virker derfor ikke som det er mye genetisk likhet mellom de første menneskene i Norge og vi nordmenn i dag.

Du har kanskje tenkt at mennesker før i tida ikke beveget seg så mye? Det stemmer ikke. Disse undersøkelsene viser at mennesker kunne bevege seg langt. Det er også sannsynlig at de har hatt kontakt med hverandre på store avstander, for eksempel ved å handle med hverandre. Folk flytta seg også store avstander for å finne nye jaktområder og mat. Endringer i klima og sykdom gjorde at folk flytta på seg eller døde ut.

Hvordan kom de første menneskene til Norge? Arkeologiske funn tyder på at de første menneskene som kom til Norge, altså de som kom for 11 000 år siden, kom til Norge fra Tyskland og via Sverige. Sannsynligvis har de kommet i små båter og fulgt kysten nordover.

Norge har altså vært bebodd i 11 000 år. Det er en utrolig lang historie. Hvordan kunne disse første menneskene klare å overleve i et så hardt klima? En viktig grunn var teknologi. Disse menneskene utvikla nye metoder for å lage steinredskaper. Disse verktøyene var avgjørende for å utnytte naturressursene og tilpasse seg det nye miljøet. Blant de viktigste teknologiene var produksjonen av noe som heter presisjonsflint. Flint er en type stein. Å lage presisjonsflint krevde avanserte teknikker. Dette gjorde det mulig for de tidlige nordmennene å lage skarpe og effektive redskaper for jakt og fiske og for å lage klær og andre ting av dyreskinn.

Denne teknologiske kunnskapen ble overført til andre grupper i Skandinavia med migrasjon og kontakt. Denne utvekslingen av kunnskap bidro til en rask spredning av nye teknologier og ideer. Dette styrket gruppenes evne til å overleve. Slik kunne de lære av hverandre, både jakt og fangstmetoder og teknologi. Migrasjon fra østlige regioner, spesielt fra områder som er i dagens Russland, spilte en viktig rolle i denne prosessen. De brakte med seg nye teknologier og kulturer til Norge. Husk at når jeg snakker om moderne land, er det ikke forfedrene til de som bor der i dag, like lite som de første menneskene i Norge og Skandinavia er våre forfedre.

Det som er utrolig kult er at disse menneskene har etterlatt seg ting som vi kan finne i dag. For eksempel kan vi finne redskapene deres. Vi har funnet pilspisser og spyd som sier litt om hvordan de jakta og fikk mat. Vi har også funnet rester av bostedene deres som viser litt av hvordan de levde. Det kanskje mest spektakulære er kunsten de har etterlatt seg. I Norge finnes det helleristninger, altså kunst på stein, som er mange tusen år gamle. De eldste stammer fra noen av de første menneskene som kom til Norge. Disse viser båter, dyr og jakt. Det er imponerende at de har etterlatt seg noe som har overlevd i tusenvis av år.

Forskningen på norsk steinalder har endra seg utrolig mye de siste ti årene, og jeg er sikker på at vi kommer til å ha en helt annen forståelse av norsk steinalder om 10 år fram i tid. Det er veldig mye som skjer på dette feltet, og ny teknologi har åpnet opp for nye måter å studere denne fortida på.

Vil dere lære mer om norsk steinalder? På Patreon legger jeg ut en bonusepisode om kultur og politikk i steinalderen i Norge. Lær Norsk Nå! | creating Podcast | Patreon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *