103 – Podkast og dets historie

28 mai 2023 | 9 minutt

Transcripción

Hei og velkommen til en ny episode av Lær norsk nå!. I dag skal vi snakke om historien til podkastmediumet. Altså hvordan vi plutselig fikk det vi i dag kjenner som podkast. Før vi begynner, vil jeg bare kjapt si at det er mulig å støtte podkasten med en donasjon via Paypal eller ved å støtte meg på Patreon. Podkasten tar mye tid å lage og disse donasjonene hjelper meg derfor veldig. Dere kan se lenker til begge i deskripsjonen. Nå, la oss starte.

Patreon: https://www.patreon.com/laernorsknaa

Paypal: https://www.paypal.com/donate?token=UbfXAKM1yJvhkJYGm5NVsoT_g3V9ekM7QWlhBNH1grxS-1mAX0Y6UvLL2_UOzyQzotcEaAZEOX27rN2p

Podkasters historie

Podkaster har virkelig endret hvordan vi hører på lydinnhold fra radioen. Det er en unik måte å fortelle en historie, til underholdning og til å lære. For eksempel har podkaster vært veldig nyttige for språklæring ettersom det er mye mer materiale tilgjengelig for nybegynnere og viderekommende helt gratis, som for eksempel denne podkasten her.

Podkast er et veldig nytt medium, kanskje det nyeste vi har. Det begynte tidlig på 2000-tallet da distribusjon av lydinnhold på internett var mulig. Altså, å produsere podkaster var avhengig av utviklingen av internett ettersom det er slik podkaster blir lasta ned og spres. Podkaster begynte med at journalisten Christopher Lydon og programutvikleren Dave Winer spilte inn og publiserte lydintervjuer på nettet i 2000. Dette formatet førte etter hvert til opprettelsen av det som nå er kjent som den første podkasten, “Radio Open Source”. Dave Winer utvikla RSS eller «Really Simple Syndication», en teknologi som blir brukt til å publisere podkastepisoder.

Men uttrykket “podkast” oppsto først i 2004 da journalisten Ben Hammersley kombinerte ordene “iPod” fra Apple og “broadcast” (sending). Navnet ble populært og blei brukt av flere og flere. Navnet podkast gjorde også at vi begynte å tenke på podkast og bærbare enheter sammen. Dette skulle bli viktig da de første smarttelefonene ble tilgjengelige. Da var det mulig å ta med seg podkastene sine overalt man gikk.

Apple spilte en viktig rolle for gjennombruddet til podkaster, altså at podkaster ble populært. I 2005 introduserte Apple støtte for podkaster i iTunes, en av de første sentraliserte plattformene for podkaster. Dette bidro betydelig til populariteten til podkaster. iTunes’ hadde en stor brukerbase, altså mange personer som brukte det, og disse fikk dermed enkel tilgang til mange forskjellige podkaster. Men det var først i 2012 at det virkelig tok av. I 2012 lanserte Apple sin podkast-applikasjon for iPhone og iPad. Dette gjorde det veldig enkelt å laste ned og høre på podkaster.

Mens podkaster økte i popularitet, dukket det opp mange nye programmer om mange ulike tema. I 2005 ble det britiske “The Ricky Gervais Show” en av de første podkastene som nådde et massivt globalt publikum. Den begynte som et radioprogram, men utvikla seg til å bli en podkast i 2005. En viktig grunn til at den gikk fra radio til podkast var for at skaperne skulle ha større kontroll over innholdet sitt. Med podkast kunne de selv bestemme hvordan de ville publisere innholdet sitt. Andre populære tidlige programmer, som “Serial”, “This American Life” og “Radiolab”, var med å øke populariteten til podkaster.

Jeg har særlig lyst til å trekke fram true crime-serien Serial fra 2014. Den var med å lansere en ny sjanger, nemlig true crime sjangeren, og det var utrolig populært. Mange, utrolig mange, begynte å høre på denne podkasten. Og det var også med å øke populariteten til podkaster generelt. Jeg husker at jeg selv også hørte på første sesong av Serial ikke lenge etter at den kom ut i 2014. Det var en utrolig spennende podkast og jeg kan anbefale den til alle som liker true crime.

Podkaster ble enda mer populære ved spredningen av smarttelefoner, forbedret internettforbindelse og fremveksten av dedikerte podkast-apper. Alt dette gjorde at vi fikk en podkast-boom på 2010-tallet. Lyttere fikk tilgang til mye mer innhold og mange nye podkaster, fra true crime og komedie til nyhetsanalyse og historie. I denne perioden ble også podkastnettverk som Gimlet Media og Radiotopia etablert, som tilbød støtte og ressurser til uavhengige podkastskapere.

Med den økende populariteten til podkasting begynte folk å utforske måter å tjene penger på. Reklame, sponsoravtaler, folkefinansiering og premium-abonnementsmodeller dukket opp som måter å tjene penger på. For eksempel var det mange som brukte Patreon og donasjoner, andre hadde reklamer inni programma deres. Mange brukte begge deler. Medieselskaper som NPR, BBC og The New York Times innså også potensialet i podkasting og investerte i høykvalitetsprogrammer produsert av profesjonelle.

Podkaster ble mer og mer populært, også internasjonalt og utenfor den engelskspråklige verden. Podkaster på forskjellige språk dukket opp over hele verden. Dette muliggjorde kulturell utveksling, språklæring og spredning av ideer internasjonalt. Selv kan jeg takke podkaster for at jeg lærte spansk. Podkaster som Memorias de un tambor, Histocast og Spanish Obsessed hjalp meg til å lære spansk. Det var også dette som inspirerte meg til å lage min egen podkast på norsk for at det skulle være lettere for dere å lære norsk. Og ikke minst, lære norsk mens dere hører på spennende innhold.

Siden har podkaster bare blitt mer og mer populære, og strømmetjenester som Spotify og Apple Podcasts har investert mye penger i produksjon av podkaster. De tilbyr eksklusivt innhold og utvider tilgjengeligheten til mediumet. En fare med dette er at mange podkaster plutselig blir utilgjengelige via en betalingsmur. Altså, at du bare kan høre noen podkaster på Spotify og andre bare på Apple Podcasts, og at du må betale Apple og Spotify for å høre på disse. Til nå, har de aller fleste podkaster vært lett tilgjengelige for alle. De aller fleste har vært gratis, noe som gjør det mulig for alle, uansett inntekt, å lære om historie, politikk, språk, vitenskap, eller bare slappe av med noe underholdning på øret.

Fra beskjedne begynnelser som et eksperimentelt lydformat til dagens status som et populært medium, er historien til podkasting preget av kontinuerlig innovasjon og utvikling. Podkast-landskapet fortsetter å vokse, med nye stemmer, sjangre og teknologier som former fremtiden for lydinnhold. Podkaster blir stadig mer integrert i våre daglige liv og med det et stort potensial for utdanning og underholdning på tvers av landegrenser.

Una respuesta a «103 – Podkast og dets historie»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *