55 – Uvaner

01 mars 2021 | 16 minutes

Transcripción

Heihei! I denne episode skal vi snakke om uvaner. Uvaner betyr en dårlig vane, altså noe negativt som man gjør ofte og regelmessig. Før vi begynner vil jeg bare oppfordre dere til å sjekke ut YouTube kanalen. 1 Der kommer jeg til å legge ut monologer, dialoger og intervju på dialekt, men alt vil være teksta. Ellers må jeg bare få nevne Patreon kjapt. Støtt meg på Patreon. 2 Lenke i deksripsjonen. Nå, episoden!

Uvaner er dårlige vaner som utvikler seg over tid. Regelmessige handlinger gjør at man bygger en vane. Dersom disse vanene er negative, sier vi at det er uvaner. De kan føre til at du kaster bort tid og energi på uviktige ting. Uvaner kan være skadelige, både fysisk og psykisk. Vi må derfor være bevisste på våre uvaner slik at vi kan prøve å bekjempe dem. Det er ikke lett å bekjempe en uvane, men det er mulig. Og kanskje du vil merke en forbedring av det? I denne episoden skal vi se nærmere på noen vanlige uvaner og deretter se på noen tips til hvordan man kan bekjempe dem og kanskje bytte dem ut med noen gode vaner i stedet.

Hva fører til uvaner? Ingen har vel lyst til å kaste bort tida si på noe som ikke fører til noe, noe som kan være skadelig. Vaner bygges opp av at vi gjør noe flere ganger, regelmessig, over tid. Ofte er det en måte for oss å takle stress og kjedsomhet. Ikke alle måtene vi takler stress og kjedsomheter er uvaner. Det finnes gode måte å takle disse på. Og alle opplever kjedsomhet og stress. Av og til kan det være dypereliggende årsaker for de dårlige vanene. Dypereliggende årsaker er forhold som er vanskeligere å se, men som er den egentlige grunnen til at en gjør en uvane. Dette kan for eksempel være en redsel for noe, for eksempel å snakke foran mennesker. Denne redselen kan videre føre til at en bygger ulike uvaner for å takle stresset som dette skaper.

Det finnes mange dårlige vaner. For eksempel kan de være fysiske og biologiske som sigaretter og alkohol. Å røyke er neppe en veldig konstruktiv måte å takle stress på, selv om det kan føles godt ut der og da. Konstruktiv betyr her en hensiktsmessig måte å takle noe på. En annen kategori er emosjonelle uvaner som kan være at man forblir i et dårlig forhold eller er sammen med feil venner. Andre ganger er det mer simple måter å håndtere stress på som for eksempel å bite negler eller trippe med beina. Det er også mulig at vaner blir uvaner. Å sjekke emailen er ikke nødvendigvis en uvane, men det kan fort bli det. Dersom man sjekker emailen hele tiden kan det føre til at man blir mindre konsentrert og mer stressa. Mye av det samme gjelder med å sjekke Facebook eller andre sosiale medier for mye. Kanskje er det kjedsomhet som fører til det, men ofte gjør det bare at man er mindre produktiv.

Det finnes mange uvaner, men jeg tenkte jeg kunne snakke litt om mine egne. Mange av dem har jeg luka ut, mens noen av dem sliter jeg fortsatt med.

Reddit. Jeg fant Reddit da jeg gikk på videregående. Det var kanskje i 2013 eller 2014. Fytti så spennende det var i begynnelsen! Så mye interessant. Kule videoer, tankevekkende spørsmål og ideer, inspirerende historier og en hel haug med tilfeldig og merkelig internettkultur. Men jøye meg for en tidstyv! Reddit tar mye tid, og det er uendelig stort. Det bare fortsetter og fortsetter. Jeg brukte aldri timevis på Reddit, men jeg brukte litt for mye tid på det. I hvert fall synes jeg det nå. Jeg merka at det begynte å bli et problem da jeg litt tilfeldig gikk innpå Reddit dersom jeg kjeda meg litt. Nå bruker jeg ikke Reddit fast lenger. Jeg er inne av og til, men aldri noe fast og mye mindre enn før.

YouTube. Det finnes mye bra på YouTube. Men det kan fort bli en uvane. Min største synd var kanskje at jeg fast så Watchmojo sine topp 10 lister da jeg var yngre. Disse top 10 listene er ofte ganske dårlige eller veldig kjapt satt i sammen. Det var absolutt bortkasta tid, og det er noe jeg er langt mer oppmerksom på nå.

Ikke sove nok. Dette var kanskje spesielt et problem i ungdomstida. Men det var det sikkert for alle. Men det var sjelden at jeg klarte å sove nok i hverdagen med skole tidlig og fotballtreninger som varte lenge på kvelden. Det var vanskelig å få nok søvn. Og i helgene pleide jeg å sove lenge, slik at jeg aldri egentlig bygga opp en stabil døgnrytme. Jeg er mer bevisst på dette nå og prøver å legge meg på ca. samme tidspunkt hver dag.

For mange prosjekt. Det er noe jeg sliter med fortsatt. Jeg har lyst å gjøre så mye. Lære språk, lage podkast, lage to podkaster, lage videoer, skrive historier, lese en haug med bøker. Problemet er at jeg ikke har mer tid enn det er timer i døgnet. I tillegg har jeg studier. Jeg tar ekstrafag på universitetet, noe som kanskje også viser dette litt. Men jeg liker virkelig å ha mye å gjøre, men jeg vet ikke om det er så lurt i lengden. Kanskje fører det til at jeg gjør mange av prosjektene dårligere? Tar snarveier? Ikke fullfører dem så godt som jeg kanskje kunne ha gjort. Samtidig synes jeg det er veldig spennende å prøve meg på mye forskjellig. Jeg må bare være veldig bevisst på at jeg ikke gjør det til en uvane, noe som bare fører til stress og dårligere resultater.

Trening. Og da mener jeg ikke for lite trening, men for mye. Jeg har egentlig alltid likt å være i aktivitet. På videregående gikk jeg på en idrettslinje, altså studieforberedende fag med idrett i tillegg. Jeg spilte mye fotball, trente styrke og var generelt aktiv. Dette har jeg fortsatt med i studietida. Likevel kan treningen ta overhånd. Å ta overhånd er at den tar styringen, altså den tar styringen over livet. Det kom til et punkt der jeg merka at jeg ikke fikk nok restitusjon og at treningsøktene føltes tyngre ut. Dette er også en uvane, at man trener for mye. Jeg ga ikke kroppen nok tid til å hvile seg, og dette fører fort til overtrening, for mye trening. Etter hvert fikk jeg ikke samme gleden av trening, jeg gleda meg ikke til å trene på samme måte som før. Trening blei en vane, en uvane, noe jeg bare gjorde.

Heldigvis kom jeg ut av dette mønsteret. Jeg tok noen dager fri fra treninga og merka at det gjorde meg veldig godt. Nå passer jeg mer på at jeg får nok restitusjon. Det er altså ikke bare mangel på trening som kan være en uvane. Omvendt kan også skje.

Det finnes selvsagt mange flere uvaner. Kanskje dere kan tenke på noen dere har selv eller har hatt selv. Det er veldig verdifullt å tenke på hvordan du klarte å slutte med en uvane, for det kan

du bruke i framtida til å luke ut andre uvaner. Kanskje er man ikke bevisst på uvanene sine engang, så det kan være greit å bare tenke litt over hva det er man egentlig pleier å gjøre i løpet av en dag. Nå tenker jeg å se litt nærmere på noen tips til hvordan man kan bli kvitt en uvane.

Vær bevisst på hva det er som fører til uvanen. Er det kjedsomhet? Er det stress? Når er det du har en tendens til å gjøre denne uvanen? For eksempel sjekke mobilen. Det er da viktig å ha en plan for hva man skal gjøre dersom man får lyst til å sjekke mobilen uten en virkelig grunn.

Ta bort så mange triggere som mulig. Dersom man røyker og skal prøve å slutte, er det neppe lurt å la det ligge røykpakker overalt. Kanskje man ikke bør ha pause sammen med de som røyker mens de røyker. Det kan ofte føre til at suget blir sterkere. Ofte kan det være lurt å prøve å endre miljøet rundt seg slik at det blir lettere å endre uvanene. Dersom man endrer slike strukturer, blir det lettere å kvitte seg med uvanene.

Kanskje det kan være greit å gå sammen med noen? Jeg har aldri røyka selv, men det er allmenn kjent at det er svært vanskelig. Veldig mange som røyker har store problemer med å slutte. Ofte er det lettere å slutte dersom man gjør det sammen med noen andre. Kanskje to røykere kan gå sammen om å slutte, og slik støtte hverandre. Slik tvinger man seg selv til å være mer disiplinert ettersom en annen person vil holde deg ansvarlig for å gjøre det. I tillegg kan det være ganske motiverende å vite at noen andre forventer at du skal klare det. Forhåpentligvis kan man slik hjelpe hverandre til å slutte.

Et kjent triks blant toppidrettsutøvere er visualisering. Visualisering er at man ser for seg noe inni hode. Idrettsutøvere går kanskje igjennom en konkurranse i hodet sitt før de gjør det på ordentlig. De ser for seg at de klarer det, og dette kan være avgjørende når de faktisk skal prestere. På lignende vis kan man visualisere at man klarer å bryte den dårlige vanen. Se for deg at du klarer å oppnå det, forbedre deg selv og livet ditt.

Ofte har man ikke levd med uvanene sine hele livet. De dukker opp ettersom man lever livet. Ikke gjør dem til en for sterk del av identiteten din. Uvanene er ikke deg. Gå tilbake til det du var før du begynte med denne uvanen. Alle røykere har på et eller annet tidspunkt vært ikke-røykere. Kanskje det kan hjelpe dersom man fokuserer på å gå tilbake til det man var før, en ikke-røyker, i stedet for å fokusere på å bli en helt annen person.

Ikke vær for hard mot deg selv. Det er lett å gjøre en feil, å gå tilbake til uvanen sin. Dette har jeg merka selv, men det bør ikke få lov til å ødelegge. Å feile er helt normalt. En uvane er å gjøre noe mange ganger, igjen og igjen og igjen. Å gjøre uvanen sjeldnere og sjeldnere er også en form for suksess. Se på det som en del av prosessen i stedet for et stort feilsteg. Ofte er det lurt å planlegge på forhånd hva man skal gjøre dersom man gjør en feil. Dette gjør det lettere å komme tilbake i et godt spor.

Det beste tipset er å bli mer bevisste på sine egne uvaner. Begynn å tenk på når du gjør uvanen. Hvor mange ganger gjør du det hver dag? Hvor er du? Hvem er du med? Hva er triggerne? Hva er det som fører til at du gjør disse uvanene? For mange kan det være greit å skrive dette ned på et ark, for da får man bedre oversikt. Og husk, ikke vær for streng med deg selv. Husk, alle har sine uvaner, du, jeg, naboen din, vennene dine, alle! Alle har kjent på hvor vanskelig det kan være å bli kvitt en uvane.

Det var alt for denne episoden. Dersom du har noen spørsmål, tilbakemeldinger eller noe annet må du bare ta kontakt med meg på epost. Epostadressen kan dere finne i deskripsjonen av episoden. Ellers vil jeg bare ønske dere en riktig god dag videre. Ha det bra!

Vokabular

Reggelmessig – regularly

Oppfordre – encourage

Bevisste – aware

Forhold – conditions

En redsel – a fear

Neppe – hardly

Hensiktsmessig – appropriate

Å håndtere – deal with

Luka/lukket ut – weeded out, gotten rid of

Trippe med beina – shift from one leg to the other

Fytti – (Used to introduce an exclamatory phrase)

En hel haug/ en haug med – a whole bunch, loads

Jøye meg for en tidstyv! —Me oh my, what a time thief!

Tar snarveier – take shortcuts

Mønsteret – (false friend alert!) pattern

Kan bli kvitt – get rid of

Allmen kjent – common knowledge

Toppidrettsutøvere – top athletes

Avgjørende – crucial

Et ark – a sheet of paper

5 respuestas a «55 – Uvaner»

  1. Veldig bra og nyttig podkast! Nivået var perfekt for de som er på B1 nivå. Temaet var veldig aktuelt. Jeg er enig at alle kjemper mot uvaner. For meg er det å bruke for mye tid med å spille Killer Sudoku—det er en blanding av sudoku med kakuro. Andre ganger har det vært kryssord eller sosiale medier. Men i det siste året har jeg kjedet meg med sosiale medier. Heldigvis i løpet av disse koronatidene har jeg skapt nye gode vaner: å studere norsk hver dag og gå en tur nesten hver dag mens jeg hører på podkaster. Akkurat i dag var jeg ferdig med å høre på alle laernorsknaa podkaster. Før hørte jeg den 80 podkaster av Norsklærer Karense. Jeg trenger mer podkaster! Jeg er takknemlig for dem.

    1. Tusen takk for en fin kommentar, Diannne! Det ser ut som podkast har blitt en fin ny vane som kanskje har erstatta noen av de gamle uvanene dine? Det er i så fall kjempe flott! 🙂

      Nå som du har hørt på alt av “Lær norsk nå!”, så kan jeg anbefale “Hva er greia med?”. Det er to personer som snakker om mange forskjellige temaer på norsk. De snakker på “vanlig” og kjapp norsk, og det er ikke en podkast for norklæring. Likevel kan det være lurt å begynne å høre litt på autentisk morsmålsmateriale.

  2. Enig med deg Marius ! Det meste vil ikke snakke så tydelig som du gjør (takk skal du ha!) derfor er det kjempe viktig å høre på autentisk norsk. Det minner meg min første reise til Lofoten hvor snakket jeg med en lokalværende mann.. det var første gang etter 2 år jeg hadde snakket med noen og trodde jeg glemte alt!
    Liker veldig mye din podcast ! Bra jobba 😉

    1. Haha, jeg kan se for meg at det kanskje ikke var så lett å forstå hva en fra Lofoten sa med det første. Takk for oppløftende ord, så må du ha lykke til med norsklæringa videre 🙂

  3. Jeg hørte på en episode av Hva er greie med? Jeg forsto kanskje 80 prosent. Jeg fant tre podcaster om er lettere jeg kan anbefale norskstudenter:
    Norskpodden (har texten også)
    Fortell meg om! Og Forklart Junior
    Disse to er autentisk morsmålmateriale menn laget for barn og unge.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *