3.5 – Lofoten

27 mai  2021 | 10 minutes

Episode’s Transcript

Heihei! Today, we will talk about Lofoten, a group of islands in the North of Norway. You can find the transcript for the episode at the website for the podcast. Also, if you find the podcast useful, consider supporting me on Patreon.1. I really appreciate it. There is a link in the description. Now, let’s look at Lofoten!

Lofoten

Lofoten er ei øygruppe som ligger nord i Norge. Ei øygruppe er mange øyer som ligger nærme hverandre. Lofoten består altså av flere øyer. Den klart største øya er Austvågøya.  Den nærmeste byen er Narvik som ligger i Nordland. Lofoten ligger nemlig helt på grensa mellom fylkene Nordland og Troms og Finnmark. Det ligger altså i Nord-Norge.

Lofoten er veldig kjent for sin natur. Øyene har svært vakker natur med høye og spisse fjell rett ved havet. I tillegg ligger noen av de fineste strendene i Norge i Lofoten. Dette gjør at mange har lyst til å reise til Lofoten. Mange har lyst å reise der siden det er så fin natur der. Det er veldig fint å gå tur i Lofoten, både på vinteren og sommeren. På vinteren kan man gå på ski og renne nedover fjellene. På sommeren kan man ta med seg sekk og gå på tur i fjellene. Mange av fjellene er veldig spisse, så det er lurt å være forsiktig slik at man ikke faller.

I tillegg til tur, er det mange som reiser til Lofoten for å surfe. Lofoten har veldig fine strender, og det er veldig fint å surfe på mange av dem. I Lofoten kan man surfe blant store, vakre fjell. Det er også mange som reiser til Lofoten for å padle i kajakk eller kano. Det er veldig fine muligheter til å padle i Lofoten.

Det er ikke så mange som bor i Lofoten. Til sammen bor det ca. 25,000 på alle øyene. Svolvær er det største tettstedet. Det bor 4600 personer i Svolvær, så det er ikke så stort. For innbyggerne i Lofoten er turisme en veldig viktig næring. Det er mange som reiser til Lofoten, både fra Norge og fra utlandet. Dette gjør at det er behov for steder å spise og å overnatte. Mange i Lofoten jobber med turisme.

Lofoten er likevel ikke bare turisme. Det er også et viktig fiskested. Det er mye torsk i området. Mange på Lofoten er derfor fiskere. De lever av å fiske. Faktisk har Lofoten vært en historisk viktig fiskeplass. På 1500-tallet fiska man mye torsk i Lofoten og tørka det slik at det blei tørrfisk. Ettersom det ikke fantes kjøleskap eller frysere på den tida, var dette en måte å sikre at fisken ikke råtna på. Altså, å tørke fisken var en måte å få den til å holde lenger uten å bli dårlig. Tørrfisk var en viktig eksportvare for Norge i denne perioden. Faktisk var det en av de første store eksportvarene til Norge. Norge solgte tørrfisk til land som Frankrike og Spania allerede på 1500-tallet. Lofoten var svært viktig i Norges produksjon av tørrfisk, og var derfor også en viktig region i Norge i denne perioden.

Lofoten er altså et sted med både vakker natur og en viktig historie. Jeg skal selv reise til Lofoten i sommer og det gleder jeg meg masse til.

Lofoten (English)

Lofoten is an archipelago in the North of Norway. The largest island is Austvågøya. The closest city is Narvik which lies in Nordland, but Lofoten lies right at the border between the regions Nordland and Troms and Finnmark.

Lofoten is known for its sublime scenery. The islands have some of the most stunning mountains and beaches in all of Norway. This makes it a popular tourist attraction, both in summer and in winter. Many tourists go hiking in the mountains, but one should be careful as the mountain tops are really steep.

Besides hiking, one can go surfing in Lofoten on the beautiful beaches. There are also ample opportunities for paddling.

Although it is a very attractive tourist destination, the islands are very sparsely populated. In total, 25,000 people live in Lofoten and the largest town, Svolvær, only has 4600 inhabitants. For these inhabitants, tourism is very important as it creates the need of accommodation and restaurants.

However, Lofoten is not only about tourism. It is also an important place for fishing. A lot of cod gathers there, making Lofoten an important place for fishing. In fact, fishing has been very important historically to Lofoten as well. All the way back to the 16th century, people in Lofoten would fish cod and dry it on land to make dryfish. Dryfish was one of the first really important export products of Nor            way. Norwegian traders would buy Dryfish from the fishers of Lofoten and then sell it to continental Europe, for example France or Spain. So, Lofoten was a very important region in Norway during this period.

So, in conclusion, Lofoten is an almost magical place with some of the most beautiful nature in Norway. It has also been important historically to Norway and its export economy. I am going to Lofoten myself this summer, and I am really looking forward to it!

Vocabulary:

Øygruppe – Archipelago

Å bestå av – To consist of

Den klart største – By far the largest

Nemlig – In fact

Sekk – Backpack

Å padle – To paddle

Til sammen – In total

Behov for – Need of

Torsk – Cod

Å tørke – To dry

Kjøleskap – Refrigerator

Fryser – Freezer

Å råtne – To rot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *