50 – Trondheim

23 januar 2021 | 24 minutes

Transcripción

Hei! I denne episoden skal vi snakke om Midt-Norges største by, Trondheim. Før vi begynner vil jeg bare informere om at jeg utsetter Q and A episoden. Jeg har fått litt spørsmål allerede og dere må bare sende inn flere, men jeg føler ikke at det er nok til en episode ennå. Så, da tar vi det seinere ei gang i stedet. Ellers er teksten til episoden på nettstedet til podkasten og dere kan støtte den på Patreon. La oss gå til episoden.

Noen fakta om Trondheim

Jeg tenkte å begynne med noen fakta om Trondheim. Trondheim ligger midt i Norge, altså der Norge begynner å bli smalere hvis dere ser for dere et kart av Norge. Det ligger i fylket Trøndelag. Byen er den tredje største byen i Norge med 200 000 innbyggere. Bare Bergen og Oslo er større. Trondheim ligger ved en fjord, Trondheimsfjorden. Det er den tredje lengste fjorden i Norge. Som dere kan se liker Trondheim nummer 3. Elva Nidelven renner gjennom byen.

Trondheim ligger 63,4° nord. Det er nesten like langt nord som hovedstaden på Island, Reykjavik, eller hovedstaden på Grønland, Nuuk. Dette er lenger nord enn Anchorage i Alaska. Trondheim ligger altså langt nord. Likevel er det ikke så kaldt i byen. Somrene er midle med gjennomsnittstemperaturer på ca. 12-14 grader. På vinteren pleier det å være gjennomsnittstemperaturer på 0 til -3 grader. Snøen pleier ofte å ligge fra ca. november til mars. Det er derimot kaldere oppe ved sidene av Trondheim enn nede ved sentrum.

Trondheim ligger nemlig nedi et dalføre. Dette vil si at bysenteret ligger mellom to daler. På den ene sida har man bymarka, et skogs- og naturområde med veldig fine muligheter til å gå på ski på vinteren. Noen av de beste skiløperne i Norge og i verden har vært med i Byåsen skiklubb. Det er altså mange fra Trondheim som er gode på ski. På den andre sida av byen, Estendstadmarka, er det også mye natur og skog. Her er det også mulighet til å gå på ski. I Trondheim er det altså veldig fine muligheter til å gå i naturen. Naturen i Trondheim er ikke like spektakulær som i Bergen. Likevel er det veldig fint. Det er ikke alle byer som har så mye natur så nærme bysentrum.

Historien til Trondheim

Trondheim blei oppretta i 997. Da het byen Kaupang, det betyr handelsplass på norrønt. Byen blei oppretta som et sted der folk kunne handle med hverandre. Det er kanskje fordi stedet ligger fint til ved fjorden. I tillegg er den skjerma fra mye vær og vind ettersom den ligger mellom to daler. Det var vikingkongen Olav Tryggvason som oppretta byen i 997. I dag er det en statue av Olav Tryggvason på torget i Trondheim. Statuen ser utover Trondheim sentrum.

Ikke lenge etter at byen var oppretta bytta byen navn til Nidaros. Navnet kommer fra posisjonen til byen som ligger rett der elva renner ut i fjorden. Nidaros var hovedstaden i Norge fram til 1217. Mye av den tidlige historien til Norge skjedde her. For eksempel var det her Olav den Hellige kjempa slaget ved Stiklestad i 1030. Olav den Hellige var konge i Norge. Han var en av de viktigste kongene i kristninga av Norge. Han gjorde Norge til et kristent land. Før hadde den norrøne religionen med Odin, Tor og Loke vært religionen til nordmenn. Olav den Hellige brakte kristendommen til Norge, men det var det ikke alle som likte. Mange av de mektigste mennene i Norge som fortsatt tilhørte den norrøne religionen var i Trondheim. De kjempa mot Olav den Hellige. Dette førte til slaget ved Stiklestad i 1030 der Olav blei drept.

Olav fikk tilnavnet «den hellige» ettersom han brakte kristendommen til Norge. Han blei også gjort om til en helgen, Norges kongehelgen. Liket av Olav den Hellige blei brakt tilbake til Trondheim, eller Nidaros som den het da, og det blei begravd ved Nidelven der sentrum er i dag. En katedral, Nidarosdomen, blei byd over liket. Nidarosdomen var og er den eneste katedralen i Norge. Den står fortsatt i Trondheim i dag. Nidaros, eller Trondheim som det heter nå, blei dermed kirkesenteret i Norge. Ettersom det bare var en katedral i Norge i Trondheim, var det denne byen som fikk erkebispesetet. Altså var det der erkebiskopen i Norge holdt til, den viktigste religiøse personen i Norge. Trondheim var sentrum for katolsk kristendom i Norge helt fram til reformasjonen i 1537.

Faktisk var Trondheim svensk en liten periode. Sverige erobra Trondheim og resten av Trøndelag i 1658. Heldigvis blei byen tatt tilbake igjen i 1660. Byen var altså ikke svensk lenger enn litt lenger enn 1år. Det er rart å tenke på at Trondheim kunne vært en svensk by i dag, akkurat som Jemtland, et område øst for Trondheim, er svensk i dag. Jemtland var også norsk fram til ca. 1640. Slik endte det derimot ikke, og i dag er Trondheim en av de viktigste byene i Norge.

Navnet «Trondheim»

Byen har ikke alltid hatt navnet Trondheim. Først het byen Kaupang, før den bytta navn til Nidaros. Deretter ble den kalt for Trondhjem. I 1930 bytta byen navnet til Nidaros. Det var mange som ønska at byen skulle få tilbake navnet det hadde fra middelalderen av. Likevel var det ikke så veldig mange fra Trondheim som likte dette. I 1931, bare et år etterpå, bytta byen navn til Trondheim. Dette var nesten Trondhjem, men i stedet for «hjem» skulle det nå hete «heim». Dette var nærmere det folk kalte byen på 1500-tallet: «Þróndheimr». Navnet består av «trond» og «heim», altså heimen til trønderne. Trøndere er folk som kommer fra Trondheim og Trøndelag.

Mest kjente landemerker

Et landemerke er et kjent sted som turister ofte reiser for å se. Eiffeltårnet er for eksempel det viktigste landemerket i Paris. Det representerer byen på en måte. Det mest kjente landemerket i Trondheim er nok Nidarosdomen. Som jeg allerede har sagt er det den eneste katedralen i Norge. Den er en katedral i romansk og gotisk stil, en blanding. Den er nok ikke unik i europeisk sammenheng. Det er nok mange flere og finere katedraler rundt omkring i Europa. Likevel er det noe spesielt med at det er den eneste katedralen i Norge. Katedralen ligger rett ved erkebispegården. Her er det et museum som man kan gå på å se mye av historien til Nidaros og Trondheim fra middelalderen og tida da landet var katolsk.

Den nest mest kjente landemerke i Trondheim er nok Munkholmen. Det er ei lita øy rett utenfor sentrum. Først blei den brukt som et sted for å ta livet av folk. Dette var på slutten av 900-tallet. Da kappa de hodet av personen de skulle ta livet av og hang det opp på en stake. En stake er en slags stolpe. Hodene blei brukt som en advarsel for folk som kom inn i fjorden. Seinere blei det bygga et kloster på øya. Det var benedikterne som bodde der. På 1600-tallet blei det bygga et fort på Munkholmen, et forsvarsverk mot svenskene. I tillegg blei det gjort om til et fengsel. Under den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 til 1945 blei Munkholmen brukt som en base for ubåter, krigsbåter som kan dykke ned i havet. I dag er Munkholmen et turiststed med for eksempel restaurant.

Andre kjente landemerker og steder er Kristianstenfestning, en vakker festning som blei bygga på 1600-tallet for å beskytte byen mot svenskene. Her er det fint å sitte på våren og sommeren og nyte sola og utsikten over byen. Det er et favorittsted for vennegjenger og kjærestepar i Trondheim. Rett nedenfor festningen er det et koselig sted som heter Bakklandet. Her er det mange gamle trehus rett ved elva. Over elva er det ei veldig kjent bru som heter Bybroa. Det er nok her folk tar de mest kjente bildene av seg selv i Trondheim. Man får en veldig fin utsikt til de gamle trehusene langs elva. Vi må også nevne Sverresborg som er et museum som ligger i Byåsen, ganske langt vest i byen litt lenger oppe. Her er mange gamle bygninger samla i et veldig fint område. Det er også et museum. I tillegg ligger det veldig nært mange fine turløyper i Bymarka.

Studiebyen Trondheim

Norsk Teknisk Naturvitenskapelig Universitet, NTNU, et av de viktigste universitetene i Norge er i Trondheim. Universitetet er det beste universitetet i Norge på naturvitenskapelige studier, særlig ingeniør studier, fysikk og matte. Det er 37 000 studenter i Trondheim. Her i Trondheim liker vi å si at det er den beste studiebyen i Norge. Det er mange studenter i forhold til innbyggertall, det er tross alt bare 200 000 i hele byen. Studentene er altså en viktig del av byen. Gløshaugen er kanskje den viktigste campusen. Det ligger midt i byen og det er her de fleste realfagene holder til. De fleste ingeniørfagene er på Gløshaugen. Dragvoll er den viktigste cmapusen for humaniora, språk og psykologi. Det ligger litt mer utenfor byen ved Estendstadmarka.

Trondheim er en viktig studie- og forskningsby. SINTEF, en forskningsorganisasjon for næringslivet, og har sin hovedbase i Trondheim. Det er altså mye forskning som skjer i Trondheim. I 2014 fikk May-Britt og Edvard Moser nobelprisen i medisin for sin forskning ved NTNU.

Sportsbyen Trondheim

Trondheim er en by med mange av de beste idrettsutøverne i Norge. For eksempel er mange av de beste skøyteløperne i historien fra Trondheim som for eksempel Hjalmar Andersen som var en av de beste skøyteløperne på 1950-tallet. Trondheim er også kjent for ski og fotball. Det beste fotballaget i Norge, Rosenborg, kommer fra Trondheim. Rosenborg har vunnet den øverste ligaen i Norge hele 26 ganger. Det er mer enn noen andre fotballag i Norge. Faktisk vant de ligaen tretten sesonger på rad. Altså, de vant ligaen hvert år fra 1992 til 2004. Det er faktisk tidenes mestvinnende klubb i hele Skandinavia. Det er ingen andre svenske, danske eller norske lag som har vunnet så mange titler og mesterskap som Rosenborg. I 1997 kom Rosenborg til kvartfinalen i Mesterligaen, den mest prestisjefulle fotballturneringen for fotballklubber i verden.

Ellers har det vært store mesterskap i flere skisporter i Trondheim. Jeg husker at jeg i 2018 var på verdenscupen i skihopp i Trondheim. Da så vi de beste skihopperne i verden komme til Trondheim og konkurrerte om å hoppe lengst og best. Jeg husker det som en veldig kald kveld. Vi frøs mens vi så hopperne hoppe, men det var gøy uansett.

Dialekt

Dere lurer kanskje på hvordan de snakker i Trondheim? I byen snakker de gjerne litt penere enn de gjør ellers i Trøndelag. Det pleier jo ofte å være slik. Å snakke «pent» i Norge betyr ikke at de snakker fint, men at de snakker ei dialekt som er nærmere bokmål. Her skal dere få høre et lite utdrag av Trondheimsdialekta:

Avslutning

Det var et lite bilde av byen Trondheim, den tredje største byen i Norge. Fikk du lyst til å reise til byen? Eller kanskje du allerede bor her? Eller har du tenkt å komme her som utvekslingsstudent? Som dere ser er den en koselig og halvstor norsk by med mange muligheter. La oss avslutte med det. Jeg vil jeg bare si at dersom dere har noen spørsmål må dere bare ta kontakt med meg. Jeg vil også invitere dere til å legge igjen en kommentar på nettstedet dersom dere har lyst til det. Det er bare kjekt å få litt spørsmål eller diskusjon også der. Ellers håper jeg vi ses i neste episode. Ha det bra!  

2 respuestas a «50 – Trondheim»

  1. Hei Marius,

    jeg liker podcasten din veldig mye!
    Jeg setter et stort pris på, at du også ta teksten til hver episode! Det hjelper mye å forstå.
    Temaene er alltid veldig interessant. Og jeg liker til å høre både på bokmål og på nynorsk!
    Jeg er bare en nybegynner på norsk og likevel jeg kan forstå deg godt, fordi du snakker sakte og tydelig!
    Tusen takk skal du har! 😊

    Hilsen Marie

    P.S. Jeg håper at du gjør videre interessante podcaster!

    1. Hei, Marie!
      Så utrolig hyggelig kommentar, tusen takk! Jeg håper du vil fortsette å lære norsk 🙂

      P.S. Jeg håper også at episodene vil fortsette å være interessante 😀

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *