11 – Troll på Antarktisk

27 april 2020 | 10 minutes

Episode’s Transcript

Hei! Velkommen til en ny episode av «Lær Norsk Nå!». I denne episoden skal vi se nærmere på den norske forskningsstasjonen Troll som ligger på Antarktis, Sørpolen.

«Troll» ligger i den norske regionen av Antarktis som heter Dronning Mauds Land. Dronning Mauds Land er 2.7 millioner kvadratkilometer stort, det er 7 ganger større enn hele Norge, og like stort som hele Argentina. Altså et latterlig stort område. Norge gjorde krav på området i 1939, sannsynligvis for hvalfangstrettigheter. I dag derimot er området først og fremst brukt til forskning via Troll stasjonen. Området er oppkalt etter dronning Maud som var dronning i Norge fra 1905 til sin død i 1938, hun var opprinnelig fra Storbritannia, men giftet seg med kong Haakon VII av Norge og ble dermed norsk dronning.

I tillegg til Dronning Mauds Land, har Norge også 2 mindre øyer i sydpolhavet, ikke så langt i fra Antarktis, som heter Bouvet øya og Peter I øy.

Norge har en lang historie på Antarktis, og den kanskje mest kjente nordmannen til å utforske kontinentet var nok Roald Amundsen, den første til å nå det geografiske sydpolen i 1911. I denne episoden skal vi derimot snakke om en liten forskningsstasjon kalt «Troll». Den åpnet som en sommer-forskningsstasjon i 1990, men ble i 2005 til en hel-års stasjon. Sommer på Antarktis er altså vinter for oss. Januar er dermed høysommer der. Det er først og fremst på sommeren det forskes på Troll, da har forskningsstasjonen en kapasitet på 40 personer. På vinteren derimot har stasjonen bare kapasitet til 8 personer. Rett ved forskningsstasjonen ligger en rullebane for fly slik at man kan fly til og fra forskningsstasjonen.

På stasjonen forsker man blant annet på meteorologi, vær, stråling, blant annet for å sjekke ozonlaget som beskytter oss mot den skadelig strålingen fra solen, dyreliv, glasiologi, is altså, atmosfæren, i tillegg til andre forskningsarbeider.  

I dag, april 2020, er Antarktis det eneste kontinentet som fremdeles ikke er rammet av korona. For de som overvintrer der nå er det merkelig å se på hva som skjer med resten av verden, der alt stenger ned og halve verdens befolkning er i karantene, altså at de ikke kan gå ut. På «Troll» på Antarktis går derimot hverdagen som normalt, uten noen karanteneregler eller sosial avstand. Her kan man klemme hverandre, spille spill og leve som normalt. Vel, så normalt det går an å leve på et kaldt og øde sted som Antarktis. Karin Jansdotter, som er på forskningsstasjonen nå og skal være der hele vinteren, forteller litt om sine opplevelser. Intervjuet er hentet fra den norske digitale avisen NRK og jeg vil legge ved en link til artikkelen i deskripsjonen av episoden.

Karin Jansdotter, 34-år, vokste opp i tett skog utenfor Göteborg i Sverige, der hun fort lærte å bli glad i naturen. Etter å ha vært kokk på Antarktis-Cruise for 4 år siden, bestemte hun seg for at hun ville overvintre på Troll forskningsstasjon på Antarktis. Sesongens siste fly reiste midt i februar 2020, nå var hun alene med bare 5 andre personer. Selv sier hun: «Det var en veldig spesiell følelse, som jeg nok aldri kommer til å få igjen. Å etter­lates i en isørken på verdens mest util­­gjen­gelige plass i åtte måneder … det føltes helt utrolig.»

Midt i februar var det få i Norge som tenkte særlig mye på korona. Det var likesom noe som skjedde borti Kina, og ja, litt i Italia også. Men Norge, nei her var det rolig. Dette endret seg kjapt i mars da butikker og skoler stengte og alle arrangementer ble avlyst. På Antarktis var derimot nærmeste koronarammede sted Sør-Afrika, 4300 kilometer borte, altså ca. like langt som fra Norge til Medina i Saudi-Arabia. Jansdotter forteller om den uvirkelige følelsen, trygt på Troll:

«Når mamma forteller om køer utenfor apoteket og hvordan hun holder seg langt unna alle, nei, det høres jo helt tragisk ut. Alle gjør jo sin del … men det virker jo helt vilt!? Det er vanskelig å forstille seg hvordan det er, sier Jansdotter.»

De neste 8 månedene skulle altså Jansdotter tilbringe på Antarktis, øde, kaldt og snart, helt mørkt hele døgnet. I 8 måneder skal hun bare se de 5 samme personene dag etter dag, dag inn og dag ut. Forholdene er faktisk så spesielle at det europeiske romfartsbyrået ESA studerer disse som overvintrer på Troll for å finne ut hvordan astronauter vil tåle lengre romferder. Jennifer Ngo-Ahn fra ESA forteller at:

«Alle reagerer ulikt, men mange som tilbringer et år i Antarktis blir emosjonelt frakoblet livet på jorda. Mørketid og midnatts­sol bidrar til den surrealistiske følelsen av isolasjon. Noen blir nedstemte, ukonsentrerte og mister hukommelsen. Vi kaller dette «over­vintrings­syndromet»

Etter en lenger periode med de samme personene er det lett at stemningen blir litt dårlig etter noen måneder. Spesielt etter 6 måneder er det mange som begynner å kjenne det. Jennifer forteller videre:

«Psykologer kaller det «tredje kvartal-fenomenet». Besetningen innser at de bare er halvveis, og hvor mye tid som gjenstår. Mangelen på privatliv, den tvungne sosialiseringen og utviklingen av klikker skaper et stort potensial for konflikter. Disse kon­fliktene kan være kata­strofale, og i verste fall dødelige!»

Isolering gjør noe med oss mennesker. Faktisk finnes det eksempler på drap på Antarktis. I 1996 angrep en mann sin kollega med en hammer på den amerikanske Antarktis basen McMurdo. I 2018 ble en forsker knivstukket på den russiske basen Bellinghausen.

Likevel er det ikke bare deprimerende å bo på Antarktis. Det er også en mulighet til å ta livet med ro. Ingenting å gå glipp av, mulighet til å skrive en bok, lære noe nytt. Jeg tror mange av oss kjenner på at det kunne være godt å roet litt ned av og til fra en hektisk hverdag. Jansdotter forteller:

«Vi lever et «slow life» her nede. Det vi har innen­for disse veggene, det er alt vi har. Man frigjør seg til andre ting. Man kan være kreativ, skrive, gjøre det man har lyst til, og man slipper å tenke på hvor man skulle vært og hva man går glipp av.»

Kunne du tenkt deg å prøvd deg et år på Antarktis? Skriv meg gjerne en epost, adressen finner du i deskripsjonen. Der finner du også en link til artikkelen fra NRK som jeg har hentet mye av inspirasjonen til denne episoden fra. Det er også en god måte å få litt lesetrening på norsk. Ellers må dere alle ha en fin dag videre, vi snakkes!

Vokabular (Takk til Dianne)

Latterlig – ridiculously, extremely (from root of laughter)

Gjorde krav – made claim

Hvalfangstrettigheter – whaling rights

Utforske – explore

Sydpolen – the South Pole

Hel-års – all-year

Rullebane – runway to land planes

Stråling – radiation

Være rammet av – be affected/stricken by

Øde – deserted   isørken – ice desert

Tett skog – dense forest

Å etterlates – to be left

Utilgjengelig – inaccessible

Langt unna – far away

Romferder – space travel

Frakoblet – detached (emotionally)

Bidrar til – contribute to

Mister hukommelsen – lose memory

2 Replies to “11 – Troll på Antarktisk”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *