72 – EM i fotball

28 juni 2021 | 14 minutes

Episode’s Transcript

Heihei! Ny episode, men først Patreon. Der kan dere støtte podkasten.1. Det setter jeg veldig pris på. Teksten til episoden finner dere på nettstedet til podkasten. Lenker til begge i deskripsjonen. La oss begynne!

Akkurat nå er det europamesterskap i fotball, en av de største sportsbegivenhetene i verden. Finalen i 2016 mellom Frankrike og Portugal hadde 600 millioner seere. Det er helt enormt mange mennesker. Grunnen til at så mange ser på europamesterskapet i fotball er at flere av verdens beste nasjonale fotballag møtes i et intenst mesterskap. Her spiller mange av de største stjernene mot hverandre. Det er følelser, nasjonal stolthet og noe av den beste fotballen man kan få med seg. I år er det de 24 beste fotballagene i Europa som møter hverandre. Turneringen varer fra 11. juni til 11. juli. I denne episoden skal vi se nærmere på europamesterskapet i fotball, spesielt det som spilles akkurat nå.

Før vi ser litt nærmere på turneringen tenkte jeg bare å nevne at på norsk sier vi ofte bare EM. EM står for europamesterskap. Som oftest er det ikke nødvendig å spesifisere at det er EM i fotball. De aller fleste i Norge vil forstå at når noen snakker om «EM» så snakker de om EM i fotball. Fotball er den mest populære sporten i Norge og mange nordmenn kommer til å sitte mye framfor TVen denne sommeren. Videre i episoden kommer jeg bare til å si EM for europamesterskap i fotball.

EM blei grunnlagt som turnering i 1958 og først avholdt i 1960. Sovjetunionen vant det første EMet i 1960 2-1 over Jugoslavia. I de første fem EMene var det bare fire lag med, så det var mye vanskeligere å kvalifisere seg. Siden 1960 har turneringen blitt avholdt hvert fjerde år unntatt i 2020. EM skulle egentlig være i 2020, men på grunn av COVID pandemien blei turneringen flytta til 2021 i år.

I dag er turneringen mye større enn den var i begynnelsen. Som sagt var det bare 4 lag med i begynnelsen i 1960 og fram til 1976. I 1980 blei dette dobla til åtte lag, noe som varte helt til 1992. I 1996 økte det til 16 lag og i 2016 økte det igjen til 24 lag. I EM i 2021 er det 24 lag som er med.  

Det er bare 10 land som noensinne har vunnet et EM. De er Tyskland, Spania, Frankrike, Sovjetunionen, Italia, Tsjekkia, Portugal, Nederland, Danmark og Hellas. Tyskland og Spania har vunnet mest. De har begge vunnet EM tre ganger hver. Frankrike har vunnet turneringen to ganger, ellers er det ingen andre som har vunnet EM flere enn én gang. Portugal vant sist EM i 2016. Danmark er det mest suksessfulle skandinaviske landet. De vant EM i 1992. Det var veldig overraskende at Danmark vant i 1992. Faktisk var ikke Danmark kvalifisert til EM i 1992 engang, men de fikk Jugoslavia sin plass ettersom landet gikk i oppløsning. Det var altså krig i Jugoslavia, noe som førte til at Danmark fikk deres plass. Danmark slo Tyskland 2-0 i finalen.

Det som er spesielt med EM i år er at det blir spilt i mange forskjellige steder rundt omkring i Europa. Før har mesterskapet alltid bare blitt avholdt i ett land. I 2016 var det Frankrike som hadde EM. Da blei alle kampene spilt på ulike arenaer rundt omkring i Frankrike. I år blir det spilt kamper i 11 forskjellige byer i 11 land: London, Roma, München, Baku, St. Petersburg, Budapest, Sevilla, Bukarest, Amsterdam, Glasgow og København. Finalen skal spilles på Wembley i London.

Grunnen til at det blir spilt i så mange forskjellige byer er at Platini, den daværende UEFA presidenten, forslo at man skulle gjøre noe spesielt for 60års dagen til EM. Derfor blei det bestemt at man skulle spre mesterskapet til mange forskjellige byer rundt omkring i hele Europa. Dette blei veldig mye mer problematisk med koronapandemien. Likevel har det vært mulig å ha publikum på tribunene, selv om det ikke har vært mulig å fylle dem helt opp.

For å komme til EM må man kvalifisere seg. Dette gjøres ved at alle landene i Europa blir delt i ulike grupper. Disse gruppene er satt sammen med tanke på nivå. Dette gjør at de beste lagene ikke spiller mot hverandre i kvalifiseringen. Norge klarte ikke å kvalifisere seg til EM i 2021. Det gjorde de heller ikke i 2016. Faktisk har Norge bare klart å kvalifisere seg til EM én eneste gang i 2000. Da røyk de ut i gruppespillet. Dette gjør at vi i Norge som oftest må heie på en av våre skandinaviske naboer. Som oftest pleier vi i Norge å holde med Danmark eller Sverige. Selv om det gjør vondt å si det, så er Sverige og Danmark mye bedre i fotball enn Norge.

Når jeg nå spiller inn denne episoden, skal åttendedelsfinalene spilles. EM funger slik at man først spiller gruppespill. Det er 6 grupper med fire land i hver gruppe. De to beste lagene i hver gruppe kommer videre til åttendedelsfinalene. I tillegg kvalifiserer de fire beste tredjeplassene seg også til åttendedelsfinalene. Gruppene er satt sammen etter rankingen til lagene slik at ikke alle de beste lagene skal komme i samme gruppe. I går, for min del 26. juni, slo Italia ut Østerrike og Danmark slo ut Wales. Ellers skal Belgia, Portugal, Frankrike, Sveits, Kroatia, Spania, Sverige, Ukraina, England, Tyskland, Nederland og Tsjekkia spille for å se hvem som kommer seg videre til kvartfinalen.

Akkurat nå er det Cristiano Ronaldo som er toppscorer med fem mål. Han er den spilleren som har scoret mest mål i dette EMet. Faktisk er Ronaldo den spilleren som har scoret flest mål i EM noensinne. Han har scora fjorten mål på til sammen fem mesterskap. Franskmannen Michel Platini hadde rekorden før med ni mål. Forskjellen er at Platini scoret alle målene sine i ett mesterskap i 1984. Det var også færre kamper før, så jeg vil nok tro at Ronaldo sin rekord også kommer til å bli slått i framtida.

Hvem er favorittene til å vinne EM? Det må nok være Frankrike. Frankrike har sannsynligvis det beste landslaget i verden. De vant VM i fotball i 2018 og har veldig gode fotballspillere i alle posisjoner. Noen av stjernespillerne deres er Pogba, Griezmann, Mbappé, Benzema og Kanté. I tillegg har de en av de beste landslagstrenerne i verden, Didier Deschamps. Frankrike vant gruppa si som var ei veldig vanskelig gruppe. Gruppa bestod av Tyskland, Portugal og Ungarn. Frankrike har vært OK til nå. De vant gruppa si med én seier og to uavgjorte. Likevel har de ikke vært helt overbevisende. Dette franske laget har likevel så mye kvalitet at de fortsatt er favoritter til å vinne EM. I neste kamp skal de spille mot Sveits.

Ellers synes jeg nok Italia har spilt best fotball til nå. De har vært veldig underholdene å se på. De spiller rask fotball med mange pasninger og fine kombinasjoner. Framme på banen har de mange underholdende spillere som Immobile og Insigne. I tillegg har de ett av de mest solide forsvarene i hele verden med spillere som Chiellini og Bonucci. De vant alle kampene sine i gruppespillet, 3-0 mot Tyrkia, 3-0 mot Sveits og 1-0 mot Wales. I går måtte de ut i ekstraomganger mot Østerrike, men vant 2-1 og er dermed klare for kvartfinalen. Selv tror jeg at Italia kommer til å vinne.

Andre favoritter er England, Tyskland, Spania, Belgia, Portugal og Nederland. Dette er nok de beste lagene i turneringen. Av disse er det nok Tyskland og Spania som har skuffa mest til nå. Tyskland begynte med å tape 1-0 mot Frankrike og spilte uavgjort 2-2 mot Ungarn. Ungarn holdt på å slå ut Tyskland fra turneringen. Likevel så Tyskland veldig gode ut mot Portugal da de vant 4-2 så de kan fort snu det. Spania hadde to skuffende kamper i starten, 0-0 mot Sverige og 1-1 mot Polen, lag de burde slå. De slo Slovakia 5-0 i siste kamp og klarte dermed å få andreplassen i gruppa si bak Sverige. Det er skuffende for en av favorittene til å vinne turneringen.

I kveld skal to av favorittene til å vinne turneringen møte hverandre: Portugal og Belgia. Det tror jeg kommer til å bli en veldig bra kamp. Seinere, på tirsdag, som er i morgen om du hører på episoden når den kommer ut, skal England møte Tyskland. Det høres også ut som en veldig spennende kamp.

Av de andre landene er det kanskje Danmark som har størst mulighet til å vinne. Danmark har ett veldig godt fotballag med mange gode spillere. Det er et solid lag. De fikk en veldig spesiell start på mesterskapet da en av deres beste spillere, Christian Eriksen, kollapsa på banen i første kampen mot Finland. Eriksen fikk hjertestans på banen og måtte gjenopplives med hjertestarter. Det var veldig dramatisk og er noe man aldri har lyst skal skje. Eriksen blei frakta til sykehuset og virker nå som han har det fint. Likevel var det en veldig vanskelig start for det danske landslaget. Da det blei kjent at Eriksen var våken og utenfor fare bestemte UEFA at kampen mellom Danmark og Finland skulle fortsette. Dette blei kritisert kraftig av flere. De danske spillerne hadde nettopp opplevd at kameraten deres fikk hjertestans. De visste ikke om han kom til å overleve og var tydelig prega av det som skjedde. Det var svært uansvarlig av UEFA å presse de danske spillerne til å spille ferdig kampen.

Uansett, Danmark åpna med å tape 1-0 mot Finland og i kampen etterpå tapte de 2-1 mot Belgia, men de klarte å komme seg videre da de vant 4-1 mot Russland. I åttendedelsfinalen mot Wales vant de 4-0 og så veldig gode ut. Jeg tror Danmark har gode muligheter til å komme til en semifinale. I kvartfinalen møter de vinneren av kampen mellom Tsjekkia og Nederland.

Det blir spennende å se hvem som kommer til å vinne. Jeg kommer til å se mye EM framover. Jeg elsker å se slike mesterskap. Det er så mye følelser, så mye vakker fotball og så god stemning. Det kan absolutt anbefales! Og for oss nordmenn kommer vi nok til å følge spesielt med på Danmark og Sverige. Kanskje 2021 vil bli året et skandinavisk land vant EM? Vi får se. Ellers håper jeg å se dere i neste episode. Ha det bra!

One Reply to “72 – EM i fotball”

  1. God dag, Marius!
    Har du sett EM-finalen? Hvordan er inntrykkene dine?
    Jeg ønsket virkelig at italienerne skulle vinne! Spesielt etter et urettferdig straffespark i kampen England-Danmark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *