95 – Et tilbakeblikk på året 2021

05 januar 2022 | 12 minutes

Episode’s Transcript

Hei alle sammen. Godt nytt år! I denne episoden skal vi ta et skritt tilbake og se på året 2021. Det har vært et innholdsrikt år med både oppturer og nedturer. Året har, akkurat som 2020, vært prega av COVID19 og korona, men 2021 har kanskje vært et litt lettere år enn det tunge 2020. Mange hendelser kan nevnes og jeg må derfor selvsagt gjøre et utvalg. Jeg kommer til å fokusere mest på Norge og det som har fått fokus her. La oss prøve oss på en slags kronologisk framgang.

Året starta med et pang med stormingen av kongressen i USA den 6. januar. Det skjedde i forbindelse med at valgseieren til Joe Biden skulle vedtas i kongressen. Absurde og skremmende bilder av en stor folkemengde som presser seg inn i kongressen kunne ses i medier verden rundt. Hendelsen var rystende og et stort slag for det amerikanske demokratiet og den politiske stabiliteten i landet. Dette var en hendelse som også skapte uro i Norge.

En annen hendelse som skapte mye engasjement i Norge, var fengslingen av opposisjonslederen Aleksej Navalnyj i februar. Han har i lang tid kritisert russiske myndigheter for korrupsjon og han har en stor tilhengerbase på YouTube med 6 millioner følgere. I august 2020 blei han forgifta og han blei alvorlig skada av det. Han blei frakta til Tyskland der han brukte lang tid på å komme tilbake til hektene. Etter han var blitt frisk igjen, reiste han tilbake til Russland der han kjapt blei fengsla og i februar 2021 dømt til fengsel. Mange har protestert mot dette og krevd hans løslatelse snarest. I oktober fikk han EU prisen Sakharovs Pris for hans arbeid med menneskeretter.

I februar starta jeg den nye podkasten Norsk for Beginners for nivåene A1 til B1 for å appellere til nybegynnere. Det har vært en stor suksess og jeg er storfornøyd med hvordan det har gått. Responsen har vært veldig bra og jeg har storkost meg med å lage episodene. Planen per dags dato er å lage ti sesonger av podkasten. Seinere i oktober laga jeg også et alternativ for spansktalende med podkasten Noruego hecho divertido.

2021 var et år prega av vaksinering mot COVID19. Den første dosen med vaksinen blei allerede satt i slutten av desember 2020 i Norge, men det var først senere at flesteparten fikk tilbud om vaksiner. Det er først og fremst Moderna og Pfizer som har blitt brukt i Norge, men Astra Zeneca blei også brukt fram til 11. mars 2021. Da blei vaksinen satt på vent etter at flere hadde fått alvorlige tilfeller av blodpropp. Seinere blei vaksinen tatt ut fra vaksineprogrammet i Norge ettersom den blei ansett som utrygg. Johnson & Johnson vaksinen blei aldri tatt med i Norges vaksineprogram ettersom ulempene og bivirkningene blei ansett som større enn fordelene. Dermed er flesteparten i Norge vaksinert med enten Moderna eller Pfizer. Akkurat nå er 89% av alle nordmenn over 18 år fullvaksinerte, men det jobbes fortsatt med at det skal øke.

Det var den 23. mars 2021 at Norge vedtok de strengeste nasjonale koronatiltakene i 2021. Avstandskravet økte fra én meter til to meter. I tillegg var det skjenkestopp, altså ikke lov å servere alkohol på restaurant og utesteder. Det var også bestemmelser for hvor mange personer som kunne være sammen i private hjem. Grunnen til dette var en økning av koronatilfeller i Norge. Dette var en periode da vakinasjonstallene i Norge fremdeles var ganske lave. I 2021 har koronatiltakene variert mye og endret seg raskt. Vinteren og våren var preget av mange tiltak, mens sommeren var friere. På høsten, i slutten av september, åpnet samfunnet helt igjen og så å si alle tiltakene blei fjernet. Norge var åpnet igjen. Men så, i desember 2021, var det tilbake til koronatiltak og én meters avstand på grunn av økt smitte. Smittetallene har vært de høyeste i Norge noensinne. Dette har skjedd samtidig som den nye varianten Omikron blei oppdaga. Restriksjonene vil vare litt ut i 2022 også, men vi får håpe at 2022 vil bli et friere år enn 2021.

Globalt har 2021 vært et vanskelig år i mange deler av verden med tanke på koronasmitte. India satte en ny global smittetopp i april 2021. over 204,000 indere døde av korona i løpet av april og det var en av de verste koronabølgene verden har sett. Det er også store forskjeller mellom land i hvor stor grad befolkningen er vaksinert mot COVID19.

Juli var preget av flere store skogbranner i verden. Spesielt store var de som herja langs vestkysten av USA og Canada etter en lenger hetebølge. I Hellas og Tyrkia var det store skogbranner i august. Klimamessig skjedde det også andre store katastrofer i juli. Store deler av Belgia og Tyskland blei oversvømt den 12. juli. 229 mennesker mista livet og det førte til store klimadebatter i Europa. Disse klimadebattene blei tatt videre til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow i november. Der blei 196 land enige om nye klimamål og bestemmelser. Møtet var en moderat opptur. For eksempel blei målet om å ikke overstige 1,5 graders oppvarming holdt i live, selv om det er vanskelig å se for seg at dette kommer til å nås. Likevel var det flere lyspunkter fra COP26 som gjør at man kanskje kan unne seg å være svakt optimistisk, selv om man kanskje fortsatt sitter igjen med følelsen av at det ikke gjøres nok.

Juli var også måneden for de store sportslige mesterskapene. Europamesterskapet i fotball blei arrangert fra juni til juli. Mesterskapet blei tidlig preget av hjertestansen til den danske fotballspilleren Christian Eriksen som falt om på banen. Det skapte økt fokus på hjerte-lungeredning. Likevel blei mesterskapet en folkefest med mye bra fotball. Italia vant mot England i finalen etter en spennende straffesparkkonkurranse. Baksiden med mesterskapet var at det førte til en økning i koronasmitten i flere europeiske land.

I tillegg til EM i fotball, blei det største idrettsarrangementet i verden arrangert i Japan i 2021. Tokyo var vertskap for de olympiske leker i det som skulle bli et noe dystert og pandemiprega arrangement. Det blei tidlig vedtatt det ikke var lov med noen tilskuere på tribunen, noe som gjorde det til et veldig spesielt mesterskap. Mange i Japan var skeptiske til å arrangere OL ettersom smittetallene allerede var økende før mesterskapet, og det var flere demonstrasjoner mot det. Likevel blei det holdt.

 For Norge var OL i 2021 en stor opptur. Det lille landet fra nord tok fire gullmedaljer og åtte medaljer totalt. Dette er en dobling av medaljer fra 2016. I 2016 fikk Norge bare 4 medaljer og ingen gull. 2021 var dermed et veldig bra OL-år for Norge. Spesielt skulle Karsten Warholm utmerke seg på 400 meter hekk. Han knuste sin tidligere verdensrekord med den spinnville tida 45,94 sekunder. Den tidligere rekorden var 46,70 og blei satt av Warholm samme år. Rekorden før det var Kevin Young sitt løp i 1992 med tida 46,78. Det var en rekord som holdt i nesten 20 år, og Warholm smadra den med tida 45,94. Denne prestasjonen er en av de mest spektakulære i OLs historie, og jeg vil anbefale dere alle å se løpet.

Juli blei også en spesiell minnesmarkering for Norge. Den 22. juli 2021 markerte 10år markeringen for terrorangrepene på Utøya og mot regjeringskvartalene i Oslo den 22. juli 2011.

I august gjorde Taliban i Afghanistan store offensive framskritt, noe som gjorde at USA framskyndte sin tilbaketrekkingsplan. Det var dramatisk ettersom alt skjedde så raskt. De fleste trodde at Taliban ville vente til etter USA og NATO hadde trukket tilbake alle sine tropper, men det gjorde de ikke. Norge hadde også tropper i Afghanistan som blei trukket tilbake. I Kabul var det veldig travelt ved rullebanen da mange prøvde å flykte fra landet. Bare Norge evakuerte 1100 personer etter at Taliban tok makta i Kabul.

I september var det stortingsvalg i Norge. Den 13. september blei det klart at det ville bli et rødgrønt flertall og dermed et regjeringsskifte. Høyre og Erna Solberg gikk av og Arbeiderpartiet tok over med Jonas Gahr Støre som ny statsminister. Arbeiderpartiet og Senterpartiet blei i oktober enige om å skape en mindretallsregjering etter at Sosialistisk Venstreparti trakk seg ut av forhandlingene. For mer om valget og norsk politikk vil jeg oppfordre dere til å se episodene jeg la ut tidligere i år.

November og desember har i Norge vært dominert av høye strømpriser, noe som har fått stor oppmerksomhet. Strømprisene har vært historisk høye i Norge etter en usedvanlig tørr høst mange steder i Norge. I Norge kommer mesteparten av strømmen fra vannkraft, og nedbør er derfor viktig for at kraftverkene skal kunne produsere nok strøm. Vannmagasinene er lavere enn de pleier, og det har gjort at strømprisene har skutt i været. Dette skyldes også den europeiske strømsituasjonen som også rammer Norge. Regjeringa la fram et forslag om en hjelpepakke for å hjelpe folk som sliter med å betale strømregninga. I kollektivet der jeg bodde prøvde vi å spare strøm med å varme opp mindre deler av huset og ved å dusje mindre. Selv dusja jeg mye på treningssenteret i denne perioden.

Og med det tror jeg at jeg skal avrunde dette tilbakeblikket på året 2021. Det har vært et hendelsesfullt år, så det er mye jeg kunne tatt med som jeg ikke har nevnt. Likevel er dette noen av sakene som har dominert nyhetsåret 2021. Så godt nytt år alle sammen og måtte 2022 bli et bra år for dere alle. Ha det bra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *