109 – Den gangen Norge nesten starta tredje verdenskrig

06 desember 2023 | 7 minutter

Transcript

Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=NNSr5o5XZXA&ab_channel=LearnNorwegianNow%21

109 – Den gangen Norge nesten starta tredje verdenskrig

Før vi begynner, vil jeg bare si at dere også kan se en vide av denne hendelsen som jeg har lagt ut på YouTube-kanalen. Den har tekster på norsk og engelsk, og jeg snakker på min dialekt. Dere finner ei lenke i deskripsjonen. 

Hendelsen på Andøya den 25. januar 1995, kjent som “Black Brant scare” på engelsk, skjedde i forbindelse med en rakettoppskytning fra Andøya Rakettskytefelt i Nord-Norge. Formålet med oppskytingen var å studere nordlys over Svalbard ved hjelp av måleutstyr ombord i raketten. De norske og amerikanske forskerne visste ingenting om hvor dramatisk denne oppskytingen skulle bli. 

Selv om Den kalde krigen var over i 1995 og Sovjetunionen ikke fantes mer, betydde ikke det at forholdet mellom USA og Russland var veldig godt på dette tidspunktet. De to landene stolte fortsatt ikke på hverandre. I tillegg hadde de to landene de klart største lagrene av atomvåpen i verden. Men dette tenkte de norske og amerikanske forskerne på Andøya lite på. De skulle skyte opp en forskningsrakett fra Nord-Norge til Svalbard for å forske på nordlyset. De brukte en helt ny rakettype fra NASA kalt for Black Brant XII. Problemet var bare at raketten Black Brant var akkurat like stor som den amerikanske atomraketten Trident II. Og på raderen ser de to rakettene helt like ut. 

Russerne som jobbet på raderstasjonen så plutselig at det var en rakett som var på vei mot dem fra Norge. Og den gikk mot Moskva! Oppskytningen av denne forskningraketten så helt likt ut som Moskva sitt bilde av hvordan en atomkrig med vesten kom til å begynne. Selvsagt var ikke raketten på vei mot Moskva, men det klarer man ikke å se i oppskytningsfasen. I den første fasen ser det helt likt ut, og russerne som overvåket raketten på raderne sine, rapporterte at det var en rakett på vei mot Moskva. Hvordan kunne dette skje? Hadde ingen gitt beskjed til russerne om forksningsraketten? 

Jo, faktisk hadde russerne fått beskjed om at Norge og USA kom til å sende en forksningsrakett fra Andøya. Problemet var bare at de hadde sendt dette flere uker i forveien før de sendte opp raketten. Denne informasjonen ble aldri gitt til radaroperatørene i Russland. Det tok tid før de norske og amerikanske forskerne på Andøya forstod hva de hadde gjort. 

De russiske myndighetene trodde en amerikansk atomrakett var på vei mot dem fra Norge, og de satte i gang forberedelser for å svare tilbake. Atomvåpnene ble satt i beredskap. Atomvåpnene ble satt klar til å brukes. 8000 russiske atomvåpen var klare til å skytes mot USA, Norge og andre NATO-land. Atomkofferten ble ført til og gitt til Boris Jeltsin, Russlands president, og han fikk en 10-minutters frist til å avgjøre om Russland skulle svare. Etter 5 minutter var gått fikk russiske ubåter ordre om å innta kampposisjon og forberede seg på å skyte atomraketter mot Vesten. Mannskapet på ubåtene ventet i fire nervepirrende minutter på en ordre som aldri kom. De fryktet at tredje verdenskrig kom til å starte. 

Det var gått åtte minutter etter at alarmen først gikk. Boris Jeltsin måtte snart ta en avgjørelse. Det var bare to minutter igjen av den 10-minutters fristen. Snart ville det være for seint med å svare USAs angrep. Presidenten måtte snart bestemme seg for om de skulle skyte russiske atomraketter mot Vesten. Det ville bety begynnelsen på tredje verdenskrig. Men han visste samtidig at om USA angrep først, ville de ha fordelen i krigen. Russland måtte svare med et atomangrep tilbake; måtte de ikke?

Og det var akkurat på det åttende minuttet at raketten gikk ned i Barentshavet, to minutter før den 10-minutter lange fristen Boris Jeltsin fikk. Motangrepet ble aldri starta, heldigvis. Likevel var misforståelsen ekstremt alvorlig. Ifølge russiske myndigheter var dette det nærmeste de noensinne hadde vært et atomangrep. Dette var første gang man vet at et land har aktivert sin såkalte atomkoffert for å være klar til å starte et atomangrep.  Hendelsen blir ofte sammenlignet med den beryktede Cubakrisen i 1962 og var nok minst like alvorlig, om ikke enda mer alvorlig. Norge var altså svært nære med å starte tredje verdenskrig på grunn av en forskningsrakett. 

Etter denne hendelsen endra man rutinene for å varsle om slike rakettoppskytninger. Likevel viser hendelsen på Andøya hvor lite som skal til for at en ulykke skjer. Dersom raketten bare hadde fløyet litt lenger, kan det være at Russland hadde satt i gang et atomrakettangrep mot NATO. Da ville tredje verdenskrig ha starta. Det har vært diskutert om atomvåpen har gjort verden fredeligere eller ikke. Kanskje har atomvåpen hindra en stor konflikt mellom stormakter. Om atomvåpen har gjort verden fredeligere eller ikke, kommer vi aldri til å vite. Men det vi kan vite med sikkerhet er at atomvåpen har gjort verden farligere. Jeg håper at en slik hendelse aldri vil skje igjen, men som dere har sett skal det bare en liten misforståelse til før det kan gå skikkelig galt. 

Før vi avslutter, vil jeg bare minne dere på at dere også kan se denne historien som en video på YouTube-kanalen. Dere finner ei lenke i deskripsjonen. 

2 Replies to “109 – Den gangen Norge nesten starta tredje verdenskrig”

  1. Det var en veldig spennende historie, og tusen takk for teksten. Den hjelper meg mye med å lære norsk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *