59 – Påske i Norge

29 mars 2021 | 12 minutes

Episode’s Transscript

Heihei! I denne episoden skal vi snakke om påske i Norge. Før vi begynner vil jeg bare nevne Patreon kjapt. Patreon er et sted dere kan støtte podkasten.1. Ellers vil jeg oppfordre dere til å legge igjen en kommentar på nettstedet etter episoden. Nå, la oss gå til episoden.

Påske er den viktigste høytida i Norge etter advent og jul. Tradisjonen kommer fra den jødiske Pesach, men da via kristendommen. Temaet for påsken er Jesu død og oppstandelse. Påsken starter offisielt på palmesøndag, den første søndagen av påsken. Palmesøndag er en feiring av da Jesus rei inn i Jerusalem på et esel. Andre viktige dager i påsken er skjærtorsdag, dagen disiplene og Jesus samla seg for å spise det jødiske påskemåltidet og de gjennomførte da den første nattverden. Langfredag kommer etterpå. Det er dagen Jesus døde på. 1. påskedagen er på søndagen en uke etter palmesøndag. Dette er høydepunktet i påsken og er dagen da Jesus stod opp igjen og viste seg for disiplene. I Norge er mandagen etterpå også helligdag; den kalles for andre påskedag.

Den religiøse delen av påsken har nok blitt tona ned i den moderne norske påskefeiringa. I norsk kultur i dag er påsken først og fremst assosiert med hytteferie og skiturer. Mange leser påskekrim i påsken. I Norge er påsken vårhalvårets lengste ferie og den markerer ofte skille mellom vinteren og våren i Norge. Andre viktige påskesymboler er påskeliljer og andre gule blomster. Det er også vanlig med påskeegg som er dekorerte egg og plastegg med sjokolade og godteri inni. Typisk påskemat i Norge er lam, men i Norge har vi en sterkere julemat tradisjon enn påskemat. Det finnes flere typiske norske julematretter enn påskeretter.

Mange nordmenn har hytte i fjellet. Kanskje dere har hørt om norsk hyttekultur før? I Norge er det veldig vanlig at en familie eier en hytte. Ofte eier en storfamilie en hytte sammen. Storfamilie består da gjerne av flere søsken med sine egne familier. Mange har også bare egen hytte som kjernefamilien eier selv. Uansett er det mange i Norge som har hytte, for eksempel i fjellet. De som har hytte i fjellet, pleier å reise der i påsken for å gå på ski og kose seg. På fjellet varer snøen lenger enn nede i lavlandet. Det gjør at det er mulig å gå på ski lenger oppi høyden. Det er nok langrenn som står sterkest i norsk påsketradisjon. Langrenn er å gå tur på ski, altså bortover ikke nedover. Noen renner også i bakken. Dette kaller vi alpint eller utfor på norsk.

Når man går på langrenn, er det vanlig å gå i et ganske sakte tempo med familien. Etter hvert stopper man og har en pause. I pausen er det vanlig å spise appelsin og sjokolade. Mange har også med seg kakao, eller de kan fyre opp et bål og steke pølser. Det er mange muligheter. Av og til kan det bli ganske varmt i påsken. Det varierer fra år til år. Men dersom det blir varmt, er det mulig å gå på ski i T-skjorte.

Været og temperatur er noe annet vi kan nevne med norsk vår. Det varierer alltid fra år til år. Påsken kan være alt fra nesten sommerlignende temperaturer opp mot 20 grader til full vinter med minusgrader og snø. Påsken kan komme i begge disse ekstreme retningene eller alt i mellom. Det vanligste er nok en påske med temperaturer som varierer fra fem til ti grader, men det er ikke uvanlig med disse ekstreme variasjonene. Likevel avhenger det selvsagt av om det er sein eller tidlig påske. Datoen for påsken varierer litt fra år til år siden den følger månen, ikke sola.

Det er ikke alle som har hytte på fjellet. Noen har hytte ved sjøen eller en fjord. Vi har hytte ved en fjord, og da pleier vi ikke å gå på ski. Det er ikke mulig å gå på ski der. Når vi reiser på hytta i påsken, pleier vi å ta ut båten og gjøre hytta klar til sommeren. Vi pleier også å kose oss inne eller ute, alt etter hvordan været er. Dersom det er kaldt er vi mer inne, men dersom det er varmt og godt vær er vi mye ute. I tillegg bader vi alltid mye i påsken. Hytta er rett ved fjorden, så vi kan hoppe ut i vannet fra hytta om vi vil det.

Jeg nevnte tidligere påskekrim. Krim er en kategori av bøker og film som handler om detektiver og skurker. Eller det handler om et mysterium som må løses. På TV pleier de hvert år å sende egne påskekrimmer og mange forfattere skriver krim som blir utgitt i påsken. Dette er nok noe unikt for Norge og norsk påske. Påske og krim hører sammen i Norge. Vi i Norge forbinder påsken med krim. Hvorfor er det slik? Krim har jo egentlig ikke noe med påskebudskapet å gjøre. Vel, det kan nok være fordi en kjent norsk forfatter, Nordahl Grieg, utga en krimroman kalt Bergenstoget plyndret i natt på 1920-tallet. Boka kom ut rett før påske, og reklamekampanjen spilte nok på dette. I tillegg er det mange som først tar seg tid til å lese i påsken. I påsken er man gjerne på hytta og har litt bedre tid til å lese. Mange liker da å ta opp en krimroman og lese i påsken. Dette er nok grunnen til at vi har påskekrim i Norge.

Kvikklunsj er den uoffisielle påskesjokoladen i Norge. Det er også den uoffisielle tursjokoladen i Norge. De henger nok sammen ettersom mange nordmenn går på tur i påsken. Kvikklunsj er en sjokolade med kjeks i seg som kan minne litt om KitKat, bare mye bedre. Generelt spiser nok nordmenn veldig mye godteri i påsken. Marsipan er også vanlig og det finnes egen påskemarsipan som blir solgt i butikkene. Ellers er påskeeggene ofte fylte med godteri. Annen påskemat er appelsin og lam. Jeg vet ikke hvorfor akkurat appelsin har blitt så forbundet med påsken. Kanskje er det fordi den er gul, eller kanskje det er fordi det er høysesong for appelsin. Uansett spiser nordmenn langt mer appelsiner i påsken sammenligna med resten av året. Til slutt må vi nevne påskelammet. Dette tror jeg kommer fra jødisk- og kristentradisjon, og det er nok vanlig å spise påskelam i andre land med kristne eller jødiske tradisjoner også.

Det er mange som pynter litt ekstra inne ved påsken. Gult har blitt påskefargen. Mange maler påskeegg og pynter med gule blomster rundt omkring i huset. Hvorfor er påsken forbundet med gult? Vel, det er ikke på grunn av kristendommen. Fargene i kirka er fiolett på langfredag fram til påskeaften. På påskeaften og videre er det hvitt som er fargen for kirka. Altså er det ikke gult som er kirkefargen. Gul kan være et symbol på sola. Påsken markerer overgangen fra vinter til vår. Den symboliserer at sola vender tilbake og med det vender også livet tilbake. Gul er også en farge vi gjerne forbinder med glede.

I land som Tyskland, Storbritannia og USA er det tradisjon for å lete etter påskeegg. Da sier man gjerne at det er påskeharen som gjemmer eggene. Barn skal leite etter eggene på påskedagen. Eggene blir gjerne gjemt rundt omkring i hagen og huset. Eggene kan være dekorerte egg, sjokoladeegg eller pappegg med godteri inni. Påskeharen kommer fra keltisk eller tysk folketro, og begrepet «påskehare» dukker først opp i tekst fra rundt 1680. Denne tradisjonen er ikke vanlig i Norge, men det finnes familier som har adoptert tradisjonen. Noen norske familier har påskeeggjakt og bruker påskeharen, men jeg er ikke vant med det selv. Jeg tror ikke dette er en veldig vanlig tradisjon i Norge.

Det var alt for denne episoden. Om du hører på denne episoden når den kommer ut, så er vi inni påsken akkurat nå. Da vil jeg bare ønske deg en riktig god påske. Måtte den være varm , solrik og god med masse kvikklunsj og appelsin. Dersom du hører på denne episoden på et helt annet tidspunkt så får du uansett ha en god dag videre, og kanskje glede deg til neste påske. Ha det bra og god påske!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *